Vil ha samfunnstraff for kattedrap

Stekte katter i mikrobølgeovn på fest. Aktor ba retten om samfunnsstraff og bot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) De to ungdommene fra henholdsvis Rogaland og Vest-Agder var på fest på Finnøy i Rogaland høsten 2004, da kattemishandlingen skjedde sent på natta.

I dag møtte de begge i Ryfylke tingrett i Stavanger, tiltalt for kattemishandling og  -drap.  Rettssaken er berammet for en dag, og dom faller fredag i neste uke.

Aktor, politiadvokat Dagfrid Hanem, la ned påstand om samfunnsstraff og bøter for de to tiltalte.

Døde

Det var natt til lørdag 11. september 2004 at de tiltalte handlingene skal ha funnet sted. Først dyttet de en ett år gammel huskatt inn i mikrobølgeovnen og skrudde på. Katten ble svidd i pelsen. Mennene brukte også grill-elementet.

Deretter dyttet de en kattunge inn i mikrobølgeovnen, skrudde på i en kort periode. Deretter holdt de kattungen innesperret i flere timer i ovnen, og den døde av behandlingen.

Pinefullt 

Kattens eier, kokke-eleven Thomas Røde (17), er dypt rystet.

DYREPLAGERI: To menn møter i Ryfylke tingrett i dag, tiltalt for kattetortur. Foto: SCANPIX
DYREPLAGERI: To menn møter i Ryfylke tingrett i dag, tiltalt for kattetortur. Foto: SCANPIX Vis mer

- Jeg trodde ikke det var sant da jeg ble oppringt. At noen kan ha hjerte til å gjøre noe sånt, sa Røde, til Dagbladet i september i fjor.

- Dette er en veldig stygg og makaber sak, som ikke hører hjemme i landbruksbygda Finnøy, sa lensmann Hans Wigelius i Finnøy i september.

Ifølge seniorforsker Truls Gjestland ved Sintef led katten en langsom og pinefull død. Dyrets kroppsvæske er blitt varmet opp fra innsiden.

Tilstod

De to mennene er tiltalt for brudd på dyrevernlovens paragraf 31, som sier at du ikke skal torturere dyr, men snarere behandle dem godt.

Den ene av mennene skal ha tilstått kattedrapet, skriver Stavanger Aftenblad. Katteeiere og dyrebeskyttelsen i området har reagert med avsky mot det som skjedde, skriver avisen.