Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha seljakt i Oslofjorden

Forskere vil ha jakt på sel og skarv for å redde fisket i Oslofjorden. Også et forbud mot fangst av torsk under 30 cm og en totalfredning av hummer i tre til fem år er aktuelt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overfiske, sel og skarv regnes som hovedgrunnen til at Oslofjorden de siste årene nær har mistet sin bestand av stortorsk, melder Tønsbergs Blad.

- I tillegg til jakt, må vi få til en holdningsendring blant folk. Det er mye småtorsk i Oslofjorden, men det må bli slutt på fangst av torsk på under halvkiloen, sier forskningssjef Jakob Gjøsæter ved Havforskningsinstituttets stasjon i Flødevigen ved Arendal til Aftenposten.

Selv ytterst i Oslofjorden er det nå bare småtorsk å finne, noe havforskerne oppdaget på et tokt mellom Hvaler og Hvasser denne uken.

- Da vi i 1980-årene gjennomførte fem-seks tokt i Ytre Oslofjord, var situasjonen en helt annen. Nå fikk vi bare en håndfull torsk mellom en og 3 kilo. Dette er foruroligende, og vi bør åpne for fangst av både sel og skarv, som vi tror forsyner seg grovt av matfatet, sier Gjøsæter.

Den finnes i dag rundt 400 steinkobber i Oslofjorden, som er den hyppigste selarten I tillegg kommer 2.500-3.000 sel fra Kosterøyene og den svenske vestkysten som ikke sier nei takk til norsk torsk.

- En epidemi blant selen på slutten av 80-tallet halverte bestanden i Oslofjorden, men nå er den igjen raskt voksende. Vi har en sportsjakt på 25 dyr per år, men denne kvoten kan nok heves, sier forsker Kjell Nilssen ved Fiskeriforskning i Tromsø.

Stortingsrepresentant Steinar Bastesen fra Kystpartiet er enig med forskerne i at det er nødvendig med selfangst i Oslofjorden.

- Nå mangler vi jo et skikkelig mottak for sel i Oslofjorden, så det må leies inn en fangstskute som kan ta vare på kjøtt og skinn. Hovedproblemet er at borgerne fra Oslos vestkant har hyttene sine på Hvaler og gode kontakter i mediene, så det spørs om ikke Greenpeace vil forsøke å stoppe også denne jakten, sier Bastesen.

NTB

Hele Norges coronakart