Vil ha selvlysende planter på Mars

En invasjon av geleaktige selvlysende skapninger med egenskaper både fra planter og dyr er like om hjørnet. Men Jorda er ikke målet for invasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et par uker etter at den amerikanske romfartsorganisasjonen NASAs annonsering av et interplanetarisk Internett, kommer de med neste utspill.

Forskere planlegger å spre ut genetisk manipulerte frø på Mars, og håper å få delta i romprosjektet som skal gjøre det mulig for mennesker å kolonialisere den røde planeten, melder CNN. Plantene, som skal få gener fra maneter, kan bli sendt ut til planeten Mars allerede i år 2007, opplyser NASA til CNN.

Det hele skal overvåkes av robotgartnere som skal sørge for at alt gror som det skal i minidrivhusene. Hele prosjektet er beregnet til å koste 300 millioner dollar, 2,8 milliarder kroner.

Forskerne er ikke i tvil om at de vil få planter til å gro i den rare jorda på Mars.

- Jeg er ikke i tvil om at vi kan få planter til å overleve på Mars, sier forskeren Rob Ferl. Han jobber ved universitetet i Florida og håper å få delta i den planlagte Mars-ekspedisjonen i 2007.

Forskerne vil bruke en vanlig plante i karsefamilien på Mars, men den skal selvfølgelig genmodifiseres noe. Forskere har nå intensjoner om å modifisere planter med gener fra arter som får den til å bli selvlysende, og da også lyse i forskjellige farger avhengig av hva slags påvirkning den blir utsatt for, melder CNN.

Et kamera på Mars skal dokumentere framskrittene for de første levende planter på Mars.

- Når vi har fått planter til å overleve på Mars, har vi bevist at liv fra Jorda kan overleve i andre verdener, og vi har tatt den første etappen mot å kolonialisere planeten, sier Fearl.

UTFORSKER MARS: 7. April i år ble Mars Oddessey skutt opp i rommet. Først i oktober i år vil fartøyet komme til den røde planeten og utforskingen av planeten kan begynne. Samtidig planlegger NASA å sende opp en rakett i år 2007 for å starte de første forsøkene med planter på planeten. Bildet er en dataanimasjon av Odessey ved Mars.