Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha seremoni for nye statsborgere

Kommunalminister Erna Solberg vil gjøre det mer stas for utlendinger å bli nordmenn, og vil derfor innføre en høytidelig statsborgerseremoni.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det skal være mer stas å bli norsk, sier Solberg til Aftenposten.

Regjeringen legger fredag fram forslag til ny lov om statsborgerskap. Ett av forslagene er at barn født ved flerkoneri, fortsatt skal få automatisk statsborgerskap i Norge. Regjeringen vil også stramme inn på adgangen til dobbelt statsborgerskap. Det tredje forslaget gjelder innføring av en egen seremoni i forbindelse med at man blir norsk statsborger.

Solberg vil ikke gå så langt som i USA der det er krav om å sverge troskap til grunnloven. Hun vil gjøre seremonien frivillig og vil ikke innføre andre krav.

- Vi tror ikke på tvang her. Vi er skeptiske til å sette et utilbørlig press mot folk som ikke synes det er riktig. Vi vil heller ha en frivillig ramme, men vi vil lage en fest omkring det, sier Solberg.

Fylkesmennene rundt om i landets fylker vil få det praktiske ansvaret for å arrangere seremoniene. Under seremonien får alle en bok om norske samfunnsforhold, og de nye statsborgerne vil få avlegge et troskapsløfte mot grunnloven, styresettet, demokratiet og menneskerettighetene. Men ikke mot kongehuset. (©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media