Medisinsk terapi:

Vil ha sexleketøy på resept

Forskere vil utforske muligheten for å dele ut sexleketøy på resept. Dette mener sexolog Siv Gamnes om forslagets framtid i Norge.

RESEPTBELAGT: Både fagpersoner fra USA og Danmark vil undersøke vibratorens medisinske potensial. Foto: Shutterstock/NTB
RESEPTBELAGT: Både fagpersoner fra USA og Danmark vil undersøke vibratorens medisinske potensial. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Vibratorer kan ha en så god helsemessig effekt at man bør innføre resept for å kjøpe sexleketøyet».

Det mener en gruppe forskere fra Cedars-Sinai Medical Center i USA.

- Store kunnskapshull

De presenterte først funnene på en fagkonferanse tidligere i år. Nå har de også publisert en studie i tidsskriftet The Journal of Urology. De understreker at studien er i en tidlig fase.

Overlege Trine Jakobi Nøttrub, ved avdeling for underlivskreft ved Rikshospitalet i København, er optimistisk til prosjektet.

- Dette er et forskningsfelt der det ennå er ganske store kunnskapshull. Dette gjelder spesielt i forbindelse med smerter i kvinners kjønnsorgan, sier Nøttrup til nettavisa Videnskab.

Nøttrub forteller videre at vibratorene kan brukes på flere deler av kroppen enn kjønnsorganene.

- Da vil vi kanskje se en positiv effekt blant pasienter som sliter med smerter i kjønnsorganene eller som har gjennomgått kompliserte operasjoner.

Reseptkritisk

Det er imidlertid ikke alle som er like overbevist om behovet for å innføre resept på vibratorer.

- Jeg stiller spørsmål ved hvor mye helsevesenet skal kobles inn når det ikke er snakk om et problem, og vibratorer ikke er særlig dyrt i utgangspunktet, forteller sexolog Siv Gamnes til Dagbladet.

Hun betviler ikke at bruk av sexleketøy har en positiv effekt for kvinners helse. Det har hun selv sett flere eksempler av.

Samtidig mener sexologen at man heller burde bruke de begrensede helseressursene annerledes.

FEIL RESSURSBRUK: Sexolog Siv Gamnes mener at ressursene bør brukes annerledes enn å innføre sexleketøy på resept. Foto: Kristin Svorte
FEIL RESSURSBRUK: Sexolog Siv Gamnes mener at ressursene bør brukes annerledes enn å innføre sexleketøy på resept. Foto: Kristin Svorte Vis mer

- De som har problemer med smerter i kjønnsorganene får allerede dilatorer og vibratorer dekket av staten, sier Gamnes og tilføyer:

- Det vil være mer behov for rimeligere faghjelp. Mens man bare betaler en egenandel hos fastlegen og psykolog, blir ikke timer fra sexologer anerkjent på samme måte.

- Betydelig helsegevinst

Den amerikanske studien er inspirert av tidligere studier som viser den positive effekten av onani.

På grunn av manglende kunnskap om vibratorens potensielle effekt, ønsker forskerne å utforske hvordan den kan brukes som et medisinsk terapimiddel.

DILDOSJOKK: Fiskeren Aril Svindland ble mildt sagt overrasket over fangsten han fikk i Fedafjorden. I garnet befant det seg en dildo. Video: Lars Frøsland / Avisen Agder Vis mer

Gamnes sier til Dagbladet at hun er spent på hva forskerne vil finne ut av, men at den må vise overveldende resultater for å overføres til norske forhold.

- De må gjøre en stor studie som viser en betydelig helsegevinst. Dette bør gjerne skje ved at man sammenlikner med en gruppe deltakere som ikke benytter dilatorer eller vibratorer. På den måten kan man lettere konkludere med at det faktisk er vibratoren som gir positiv effekt.

Vil fjerne tabuet

- Det er i det minste bra at vi belyser denne problematikken, sier Gamnes.

Selv om den erfarne sexologen ikke anser studien som særlig original, mener hun at den poengterer et viktig poeng.

Ifølge forskerne har bruk av sexleketøy lenge vært et tabubelagt tema.

- For mange sitter det langt inne å oppsøke hjelp rundt sin seksualitet. Heldigvis ser vi at bruken er på vei opp. Da går det i hvert fall i riktig retning, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer