Vil ha sikkerhets- sjekk av advokater

Åse Michaelsen (Frp) vil at også advokater skal sjekkes, slik at kriminelle ikke får smuglet inn mobiler i fengselet.

KREVER ADVOKAT SJEKK:  Frp's Åse Michaelsen  ønsker at advokater skal sikkerhetssjekkes før de slipper inn i fengslene. - Vi må gjøre alt for å få stoppet innsatte i fengslenes ulovlige bruk av mobiltelefoner og internett, sier Michaelsen.
KREVER ADVOKAT SJEKK: Frp's Åse Michaelsen ønsker at advokater skal sikkerhetssjekkes før de slipper inn i fengslene. - Vi må gjøre alt for å få stoppet innsatte i fengslenes ulovlige bruk av mobiltelefoner og internett, sier Michaelsen.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiets Åse Michaelsen, medlem av Stortingets justiskomite, er oppgitt og grundig lei av at innsatte i norske fengsler ulovlig kan bruke mobiltelefoner og internett til å begå nye kriminelle handlinger.

- Jeg har fått flere tilbakemeldinger om at det er et problem i fengslene at innsatte har ulovlig tilgang til både internett og mobiltelefon, sier Åse Michaelsen.

- Kontrolleres ikke
Fremskrittspartiets justispolitiker har tatt opp spørsmålet på Stortinget og fått svar fra justisminister Grete Faremo.

Justisminister Faremo vedgår at det er misbruk av internett i fengslene og at det er knyttet til innsmugling av mobiltelefoner.

I svaret fra Faremo heter det videre:

«I fengsler med høyt sikkerhetsnivå skal som hovedregel all kommunikasjon kontrolleres. I fengsler med lavere sikkerhetsnivå skal brev og telefoner kunne kontrolleres, men av ressurshensyn gjennomføres dette kun i spesielle tilfeller».

- Svaret fra Faremo betyr at i praksis er det ingen kontroll i fengsler med lavere sikkerhetsnivå, sier Åse Michaelsen.

Åse Michaelsen krever nå at det blir innført strengere sikkerhetsrutiner i fengslene.

Vil sjekke advokater
- Det er ikke akseptabelt at kriminelle får ulovlig tilgang til mobil og internett. Det kan føre til at de fortsetter å utøve kriminalitet. Det er eksempler på at innsatte har truet folk utenfor fengslet, både vitner og andre, sier Åse Michaelsen.

- Alle som skal besøke en innsatt i et norsk fengsel må finne seg i å bli kontrollert, slik at vi får satt en stopp for innsmugling av mobiltelefoner. Mobiltelefonene bruker til kriminalitet, sier Michaelsen.

- Betyr det at også advokater må finne seg å bli kroppsvisitert av fengselsbetjenter?

- Advokater, politikere, journalister og andre som vil inn i et fengsel for å snakke med innsatte skal kontrolleres. Vi har dessverre eksempler på at også advokater har misbrukt tilliten og gitt innsatte mobiltelefoner. Det er ikke holdbart, når noen få advokater misbruker den tillit samfunnet har gitt dem, har ikke samfunnet noe valg, sier Åse Michaelsen.

Michaelsen understreker at det er hennes personlige oppfatning at også advokater må finne seg i å bli undersøkt før de får gå inn i fengslene.

- De kriminelle vet hvilke advokater som er villig til «å strekke strikken». Noen advokater misbruker samfunnets tillit for å få oppdrag.