Vil ha sine kjære hjem

Fangene på Guantanamo Bay er stemplet som «ulovlig stridende», men under halvparten har tatt opp våpen mot USA. Dagbladet har snakket med tre familier i Storbritannia som har sine kjære i fengselet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LONDON (Dagbladet): For USAs regjering har skyldspørsmålet alltid vært klart.

-  Dette er de verste av de verste. De er svært farlige. De er ute etter å drepe millioner av vanlige amerikanere, og de er rede til å dø for å gjøre det, sier visepresident Dick Cheney.

Men en fersk studie i National Law Journal viser at de aller fleste fangene aldri har løftet en finger mot USA. 55 prosent av fangene på Guantanamo Bay har aldri deltatt i krigføring mot USA eller koalisjonspartnerne i Afghanistan. Bare åtte prosent av fangene kan regnes som Al Qaida-stridende.

LIKEVEL ER 500 FANGER på Guantanamo Bay selve symbolet på ondskapen som president George W. Bush har erklært krig mot. Men nå er fangene er i ferd med å bli et juridisk mareritt for USA. Amerikansk høyesterett nekter å akseptere at marinebasen er utenfor rettsprinsippets rekkevidde.

FN har bedt om at leiren stenges, og at fangene blir stilt for retten eller sluppet fri. Torturanklagene er mange, og troverdige. Selv FBI har kritisert de «aggressive avhørsmetodene». Bare ni av 500 fanger er tiltalt.

ALLE BRITISKE statsborgere er løslatt etter press fra regjeringen. De er ikke blitt tiltalt i Storbritannia. Nå kjemper fire familier for å tvinge Tony Blair til å intervenere på vegne av fanger som hadde fast bosted i Storbritannia. Saken deres skal opp for retten denne måneden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer