Vil ha skattelette for smarte innvandrere

Oslo Handelskammer vil ha innvandrere med høyere utdanning - og vil gi dem skattelette hvis de blir i Norge.

KOMPETANSEINNVANDRING: Adm. dir. Lars-Kåre Legernes, Oslo Handelskammer, frykter kompetansemangel i Norge. Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen.
KOMPETANSEINNVANDRING: Adm. dir. Lars-Kåre Legernes, Oslo Handelskammer, frykter kompetansemangel i Norge. Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Oslo Handelskammer og NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter, Abelia frykter avindustrialisering og stigende arbeidsledighet, som følge av manglende investering på norsk sokkel, er en reell fare dersom ikke Norge blir flinkere til å hente inn innvandrere med høy utdanning.

- Å tro at høyt utdannede folk automatisk vil til Norge, er naivt. Norge i dag er en tikkende kunnskapsbombe, sier adm. direktør, Lars-Kåre Legernes, i Oslo Handelskammer til Finansavisen i dag.

Ifølge en fersk rapport fra handelkammeret har kun 37 prosent av den norske befolkningen høyere utdanning. Dette mener Legernes er langt fra er nok til å dekke etterspørselen i norske bedrifter fremover. Han peker også på at Norge er mer populært blant lavere utdannede arbeidsinnvandrere enn for høyere utdannede.

Og mens regjeringen bruker milliarder på kursing av innvandrere med lav eller ingen utdannelse er det her snakk om innvandrere med universitetsutdannelse.

Vil ha skille og skattelette Legernes etterlyser klare tiltak fra regjeringen og på ønskelisten har han og Abelia blant annet skattelette for kompetanseinnvandrere, skille mellom arbeidsinnvandrere og kompetanseinnvandrere og automatisk oppholdstillatelse for utenlandske studenter som tar doktorgrad i Norge. Med kompetanseinnvandrere menes folk som minimum har en bachelorgrad.

De politiske partiene sier nei til forslaget om skattelette, men opposisjonspartiene Høyre og Fremskrittspartiet sier seg begge villig til å vurdere tre års automatisk oppholdstillatelse for folk som har tatt doktorgrader i Norge, skriver Finansavisen.

Les også: 800 innvandrere får utdannelse til 362.500 kroner

POSITIV: Stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen (H) er åpen for å se på endringer i innvandringspolitikken. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
POSITIV: Stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen (H) er åpen for å se på endringer i innvandringspolitikken. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix Vis mer