Vil ha skatterabatt på hushjelp

Venstre-politiker Olaf Thommessen vil gjøre det lettere å leie hushjelp. Høyre, KrF og Frp vil vurdere forslaget, mens SV mener det bare hjelper rike, hvite menn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I et innlegg i Dagbladet i går foreslo Olaf Thommessen skattefradrag, momsfritak og andre endringer i skatte- og avgiftsreglene som måter å ordne dette på.

«I stedet for at tidsklemma tvinger mor og far inn i halvdagsstillinger, bør en heller gjøre det lettere og mer allment tilgjengelig å kjøpe hushjelptjenester,» skrev han.

- Det er ikke noe poeng for Venstre å slå et slag for hushjelptjenesten spesielt, men vi ønsker at det skal bli lettere for folk å velge fritt, sier Thommessen.

I innlegget kalte han motstanden mot praktikanter, hushjelper og annen hjelp til vask og husarbeid «krampetrekninger av sosialistisk tankegods hvor alle er like, og i dette tilfellet, like slitne».

Flere i full jobb

I dag er det mange som har lyst, men ikke like mange som har råd til å kjøpe vasketjenester til hjemmet. Skattefradrag for hushjelptjenester kan få flere kvinner ut i arbeidslivet. Det mener økonomirådgiver Christian Vennerød.

- Dette vil øke velferden og etterspørselen etter en tjeneste som i dag er for dyr for mange, sier Vennerød, som og mener et skattefradrag vil være bra i kampen mot det svarte arbeidet i bransjen.

Han får følge av økonomiprofessor ved Universitetet i Bergen, Kjell Erik Lommerud. Til Bergens Tidende sa han tidligere i år at skattefradrag på hushjelptjenester trolig vil føre til at vi får flere kvinner ut i arbeidslivet.

- Ved et skattefradrag kan flere kvinner velge bort deltid, og i stedet gå løs på karrieren, sa han.

Hjelp mot tidsklemma

Likestillingsdirektør Long Litt Woon sier at det fortsatt er kvinnene som gjør mest husarbeid, selv om menn gjør mer nå enn for 30 år siden.

- I dette perspektivet kan det å kjøpe hvite tjenester i hjemmet hjelpe mot tidsklemma. For dem som har råd til slike tjenester, vil det være bra med skattefradrag, sier hun, og poengterer imidlertid at bruk av slike tjenester er uaktuelt for mange, for eksempel alenemødre med dårlig råd.

Mannlig motstand

- Jeg er skeptisk til å løse tidsklemma på denne måten. Jeg vet ikke om det vil gagne verken arbeidsmarkedet eller familielivet. Leier man inn hjelp, betyr det mindre kontakt innad i familien, sier arbeidsforsker Øystein Gullvåg Holter.

Skeptisk er også SVs Heikki Holmås: - Jeg kan komme på uendelig mange måter å bruke penger på som er mer treffsikre, hvis familievennlighet er målet. Vi kan begynne med å utvide fedrekvoten av svangerskapspermisjonen eller bygge ut barnehager.

- Olaf Thommessen beviser med dette forslaget at han er i styret til et parti som kives med Frp om å gi skattelette til hvite rike menn. De fleste kvinner tjener under 200000, og det vil være helt uaktuelt for dem å leie seg hushjelp, sier Holmås.

Noen må ta jobben

Fremskrittspartiet, Høyre og KrF vil se på forslaget.

- Vi stiller oss åpne, men jeg tror det viktigste er at vi gir generelle skattelettelser, så kan folk selv bestemme hva de skal bruke pengene på, sier Frp's Siv Jensen.

Høyres Jan Tore Sanner åpner for skattefratrekk.

- Dette er noe som kan være verdt å se på, men per i dag har jeg ingen konkrete løsninger for hvordan man kan gi skatterabatt på slike tjenester, sier Sanner, som mener mer fleksible løsninger kan hjelpe på tidsklemma og få flere kvinner ut i heltidsarbeid.

- Det bør kunne legges mer til rette for å få tak i vaskehjelp, men det er også avhengig av at flere kan tenke seg jobben. De private vaskebyråene vegrer seg for å ta jobber i husstander ettersom det er mindre lønnsomt enn oppdrag i større bedrifter. Det er vanskelig for privatpersoner å få tak i vaskehjelp som ikke utfører svart arbeid, mener Sanner.

- Det er bra med en debatt om økt fleksibilitet i familiepolitikken. Vi ønsker minst mulig A4, og dess flere muligheter, dess bedre. Men det med skattefradrag kan bli vanskelig å finne en løsning på, sier KrFs Jon Lilletun.

Én av 20 kjøper

- Hvis vi ser på data for gifte norske kvinner i alle aldrer, er det bare fem prosent som oppgir at de kjøper rengjøringshjelp. Dette tallet har vært stabilt helt siden 1970-tallet, sier forsker Ragni Hege Kitterød i Statistisk sentralbyrå (SSB).

- Det er fortsatt stort sett menn og kvinner med høy utdanning og høy inntekt som kjøper slike tjenester, sier hun.

- Vi vet ikke hvorvidt den forholdsvis beskjedne bruken av privat reingjøringshjelp skyldes at folk ikke etterspør slike tjenester, eller at det er vanskelig å få tak i tilfredsstillende hjelp til en pris folk synes er akseptabel, sier Kitterød.

I SSBs arbeidskraftundersøkelse fra i fjor oppga bare mellom 1000 og 2000 nordmenn at de arbeider med lønnet husarbeid.

PRISER LIKESTILLING: I går lanserte Olaf Thommessen sitt forslag om skattefritak for å bruke hushjelp, og delte ut likestillingspriser sammen med kona Vendela Kirsebom. Markedsansvarlig Per Otto Nilsen i JBS Dovre (t.h.)
VASKER HVITT: Glen Monnée (23) har vasket hvitt på heltid for CityMaid i tre år. I går avsluttet han dagen med reingjøring hos en eldre dame på Østerås i Bærum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer