Tiltaksuenighet i Grenland:

Vil ha skjenkestopp - naboen sier nei

De siste dagene har bydd på smitterekorder i Grenland, og Skien kommune er nå et av stedene i landet med høyest smittetrykk. Nabokommunen Porsgrunn vil ha skjenkestopp og statlig styring, men Skien sier nei.

MÅLRETTET: Skiens ordfører Hedda Foss Five ønsker å beholde styringen lokalt, og ønsker ikke statlig inngripen i tiltak. Foto: Anders Hedeman
MÅLRETTET: Skiens ordfører Hedda Foss Five ønsker å beholde styringen lokalt, og ønsker ikke statlig inngripen i tiltak. Foto: Anders Hedeman Vis mer
Publisert

Etter et større utbrudd i byens rusmiljø har smitten for alvor blusset opp igjen i Skien kommune. Det siste døgnet er det registrert 34 nye tilfeller, og gårsdagen bød på ny smitterekord med 53 nye smittede.

Ifølge VG er Skien nå en av kommunene i landet med det høyeste smittetrykket. 437 tilfeller per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene danker blant annet ut Oslo med sine 227 smittede per 100 000 i samme tidsperiode.

- Det er jeg veldig bekymret for. Jeg sover dårlig om natta, for å si det forsiktig, sier ordfører Hedda Foss Five i Skien til Dagbladet.

Torsdag kveld melder Vestfold og Telemark fylkeskommune at samtlige videregående skoler i Skien og Porsgrunn går over til digital undervisning resten av uka på grunn av smittenivået.

- Dette er en krevende situasjon for både elever og ansatte, sier Stig Larsen, seksjonsleder i fylkeskommunen, i pressemeldingen.

Ønsker skjenkestopp

I Porsgrunn, hvor det ble satt ny smitterekord med 19 nye tilfeller torsdag, ønsker ordfører Robin Martin Kåss å få med Skien på statlig styring og tiltaksnivå 5B, som blant annet innebærer skjenkestopp. Men Skien-ordføreren sier nei.

VIL STRAMME INN: Porsgrunn vil ha Skien med på statlige tiltak. - Vi har fortløpende dialog med Skien, og skal ha videre dialog fram mot helga. Vi har et godt samarbeid, selv om vi har litt ulik inngang på tiltakene i Grenland, sier ordfører Robin Martin Kåss i Porsgrunn til Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL STRAMME INN: Porsgrunn vil ha Skien med på statlige tiltak. - Vi har fortløpende dialog med Skien, og skal ha videre dialog fram mot helga. Vi har et godt samarbeid, selv om vi har litt ulik inngang på tiltakene i Grenland, sier ordfører Robin Martin Kåss i Porsgrunn til Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Vi vil ikke ha statlig styring. Det er den store forskjellen på det Porsgrunn har vedtatt og det vi har vedtatt. Vi tror det klokeste er en lokal forskrift for å målrette tiltakene bedre der det trengs. Så der er vi uenig, sier Five til Dagbladet.

Porsgrunn vedtok onsdag enstemmig å gå inn for tiltaksnivå 5B og statlig styring, og vil ha de andre Grenland-kommunene med på dette. De er også åpne for å komme sammen om en enighet som plukker tiltak fra nivå 5B, men at styringa beholdes lokalt.

- Det er et dilemma at pubene er åpne, men den videregående skolen er stengt. Det er en situasjon som går litt mot de prioriteringene vi ellers snakker om i pandemien. Porsgrunn har vedtatt enstemmig at vi ønsker skjenkestopp i Grenland, men det kan ikke bare være skjenkestopp i Porsgrunn. Da blir det enda verre, for folk kommer til å flokke seg sammen noen minutter unna i Skien, sa Porsgrunn-ordfører Kåss til Dagbladet tidligere torsdag.

Ordføreren ønsker dermed ikke å stramme inn ytterligere uten å få nabokommunene med på det.

MYE SMITTE: Grenlandsområdet har hatt stor økning i antall smittede den siste tida. Her fra Brevik i Porsgrunn kommune. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
MYE SMITTE: Grenlandsområdet har hatt stor økning i antall smittede den siste tida. Her fra Brevik i Porsgrunn kommune. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Strammet inn

Onsdag skjerpet Skien reglene for serveringsbransjen hva gjelder antall rundt samme bord og avstand, stanset innendørs breddeidrett for unge over 16, og satte en grense på fem personer i private hjem. Dette er også gjeldende i Porsgrunn.

Ordfører Five sier Skien nå ønsker å avvente og se om tiltakene virker, før de eventuelt gjør ytterligere innstramminger. Situasjonen vurderes fra dag til dag, sier hun.

- Målet er jo å få ned smittespredningen, og da tror vi på målretta tiltak framfor ferdigproduserte pakker. Men mye er likt. Du finner tiltak innenfor både 5A og 5B i det vi har vedtatt, men vi har ikke innført hele pakka ukritisk, sier Five og legger til:

- Endrer situasjonen seg, så går vi til neste steg. Men deler av næringslivet har blødd veldig mye i pandemien og du skal dokumentere at det er her smitten skjer før du tar så dramatiske grep, mener vi.

LETTELSER: Statsminister Erna Solberg presenterte onsdag 5. mai lettelser i tiltakene for de som er vaksinerte mot coronaviruset. Video: Regjeringen Vis mer

Smittes på pub

I Porsgrunn forteller ordfører Kåss at mye av smitten kan spores tilbake til serveringssteder og sosiale lag.

- Bildet er at folk blir smittet på et serveringssted eller andre sosiale sammenkomster, og tar med smitten videre til egen husstand etterpå, forklarer Kåss til Dagbladet.

I Skien er det imidlertid få tilfeller som kan spores tilbake til serveringssteder, og over 50 prosent av smittetilfellene kan spores tilbake til private hjem, ifølge Five.

- Alt fra syklubber til kamerater på hyttetur, til ungdomsfester. Det er der vi ser det er mest smitte, og da mener vi at det er der vi må gå inn med de strengeste tiltakene også, i stedet for å spre tiltakene utover hele samfunnet og ramme veldig mange hardt uten at det kanskje bidrar til å hindre smittespredning.

- Vi prøver oss heller på strengt enn stengt, men vi har sagt til formannskapet, at må vi stramme inn, da gjør vi det, legger hun til.

Ønsker likt nivå

Også i desember hadde Skien kommune et større utbrudd. Ordføreren er redd de nå nærmere seg en ny «desember-situasjon».

Hun er klar på at den alvorlige smittesituasjonen gjør at det må være god dialog mellom kommunene i Grenland.

- Vi snakker med både Porsgrunn og Bamble, og vi kommer til å fortsette å ha dialog for å se om det er noe mer vi bør samordne. Men kommuner er alltid litt ulike hverandre. Vi må prøve ha det så likt som mulig, ellers blir det bare tull for innbyggerne, sier Five.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer