Vil ha skjerpede straffer for Faiza-drapet

I dag begynner ankesaken etter drapet på Faiza Ashraf i Borgarting lagmannsrett. Begge de tiltalte risikerer skjerpet straff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Håvard Nyfløt (27) ble dømt til 17 års fengsel for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter, mens Shamrez Khan (29) ble dømt til 8 års fengsel for kidnapping med døden til følge da saken var oppe i Asker- og Bærum tingrett tidligere i vår.

Da dommen falt 14. april, anket Nyfløt på stedet. Også påtalemyndigheten har anket dommen. Khan valgte ikke å anke. I dag starter Borgarting lagmannsrett sin behandling av saken.

- Vi anker fordi vi mener tingretten har vurdert bevisene feil, sier statsadvokat Carl Fari til Dagbladet.

Trakk forklaring Fari la i sin prosedyre i vår ned påstand om henholdsvis 19 og 20 års fengsel for overlagt drap for Nyfløt og Khan. Det skjedde ikke.

I tingretten valgte påtalemyndigheten i stor grad å bygge opp sin sak rundt det Nyfløt forklarte i sitt ellevte og tolvte avhør. Der hevdet han at både kidnapping og drap var bestilt av Shamrez Khan, men senere trakk han denne forklaringen tilbake.

Dommerne mente at det ikke var bevist at Shamrez Khan hadde bestilt drapet på Faiza Ashraf. De konkluderte med at Khan burde ha forstått at kidnappingen kunne ende med døden, men ikke at det var dette som var Khans intensjon. Dermed ble det i første omgang åtte års fengsel for 29-åringen.

Nye vitner Statsadvokat Fari opplyser at der vil bli ført ett til tre nye vitner i saken.

- Det er sakkyndige vitner som skal si noe om langvarig bruk av anabole steroider, sier Fari.

DREPT: Faiza Ashraf (26)
DREPT: Faiza Ashraf (26) Vis mer

Håvard Nyfløt fortalte under rettssaken i detalj om til tider ekstrem bruk av anabole steroider.

De rettspsykiatriske sakkyndige som i forrige runde observerte Håvard Nyfløts forklaring i retten, Torgeir Huseby og Synne Sørheim, skal også denne gang vurdere 27-åringen.

Huseby og Sørheim er siden forrige rettsrunde også oppnevnt som rettspsykiatrisk sakkyndige for Anders Behring Breivik.