SKJOLD: Demonstranter blokkerer i ettermiddag flere gater i Kiev. Mot den står opprørspoliti klar. REUTERS/Gleb Garanich Scanpix
SKJOLD: Demonstranter blokkerer i ettermiddag flere gater i Kiev. Mot den står opprørspoliti klar. REUTERS/Gleb Garanich ScanpixVis mer

Vil ha skjold av norske parlamentarikere i Kiev

Bård Vegard Solhjell (SV) vil at Stortinget skal sende en delegasjon til det ukrainske parlamentet for at det skal være tilstedeværelse på høyt nivå i det ukrainske dramaet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Solhjell la fram ditt forslag i Stortinget idag.

Skal se hva de gjør Tanken er at parlamentarikere skal være både observatører av eventuell vold, og fungere som en slags buffer i tilspissede situasjoner. Idag gjorde for eksempel EUs ambassadør til Ukraina det klart at det var flere diplomater fra EU-land inne på området der politi og opprørspoliti gjorde forberedelser til en eventuell aksjon. Hensikten med uttalelsen var åpenbart å si klart fra til regimet: «Vi ser hva dere gjør». Demonstranter i Kiev er forberedt på et angrep når som helst.

- Jeg mener at parlamentarisk tilstedeværelse i den spente situasjonen Ukraina kan bidra til å roe gemyttene. Det er viktig at parlamentarikere er til stede i demonstrasjonene. Det er viktig å være til stede for å bli sett, sier Solhjem, som er SVs medlem av Stortingets utenrikskomite.

Solhjell mener det bør være en delegasjon som skal være til stede over lengre perioder. Han mener en delegasjon med norske parlamentarikere ikke vil innebære noen stillingstaken i den dramatiske konflikten som nå lammer Ukraina.

Russland ikke noe problem - Som stortingsrepresentant kan du møte både folk høyt oppe i regjeringsapparatet, og folk fra opposisjonen, sier Solhjell.

Han mener heller ikke at en offisiell norsk tilstedeværelse vil bli betraktet som et stort problem i Moskva. Russland er - akkurat som EU - part i den ukrainske konflikten. Det er Russlands tilbud om medlemskap i en tollunion i øst, og ikke en handels- og samarbeidsavtale med EU, som utløste urolighetene.

- Jeg ser ikke på dette som noe problem i forhold til Russland så lenge det gjøres på en skikkelig måte. Det er i vår interesse å snakke åpent også om for eksempel menneskerettigheter med russerne, sier Solhjell.

Bård Vegar Solhjell (SV). Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Bård Vegar Solhjell (SV). Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer