Dyrevelferdsloven

Vil ha slutt på avl av populære hunder

Dyrebeskyttelsen Norge krever handling for å stanse dysfunksjonell avl. Nå vil de prøve dyrevelferdslovens avlsparagraf for retten.

CAVALIER: Cavalier King Charles Spaniel er blant rasene som ofte sliter med kroniske helseplager gjennom livet, på grunn av utseendefokusert avl. Foto: Shutterstock / NTB
CAVALIER: Cavalier King Charles Spaniel er blant rasene som ofte sliter med kroniske helseplager gjennom livet, på grunn av utseendefokusert avl. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Pusteproblemer, problemer med å gå, føde avkom, øyelidelser og hudproblemer. Mange av hundene som avles fram i dag sliter med store helseproblemer hele livet.

Dyrevelferdslovens paragraf 25 sier blant annet at «avl skal fremme egenskaper som gir robuste dyr med god funksjon og helse». Dyr med arveanlegg som påvirker fysiske eller mentale funksjoner negativt, skal ikke avles videre.

Dette har imidlertid lenge vært en «sovende paragraf», ifølge Dyrebeskyttelsen Norge. Ingen har så langt blitt dømt for brudd på den, på tross av det organisasjonen anser som systematiske lovbrudd.

Denne uka stevner de Norsk Kennel Klub (NKK), Norsk Cavalierklubb, Norsk Bulldog Klubb og flere oppdrettere for det de mener er brudd på paragrafen.

- Ser ingen annen utvei

- Det er rart at det ikke finnes en soleklar enighet om at avl på syke dyr er ulovlig. Vi har jobbet med saken i flere år uten at noe har skjedd, derfor ser vi ingen annen utvei enn å prøve dette for retten, slik at vi får slått fast hvordan loven egentlig skal tolkes, sier Åshild Roaldset, daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer