Dyrevelferdsloven

Vil ha slutt på avl av populære hunder

Dyrebeskyttelsen Norge krever handling for å stanse dysfunksjonell avl. Nå vil de prøve dyrevelferdslovens avlsparagraf for retten.

CAVALIER: Cavalier King Charles Spaniel er blant rasene som ofte sliter med kroniske helseplager gjennom livet, på grunn av utseendefokusert avl. Foto: Shutterstock / NTB
CAVALIER: Cavalier King Charles Spaniel er blant rasene som ofte sliter med kroniske helseplager gjennom livet, på grunn av utseendefokusert avl. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Pusteproblemer, problemer med å gå, føde avkom, øyelidelser og hudproblemer. Mange av hundene som avles fram i dag sliter med store helseproblemer hele livet.

Dyrevelferdslovens paragraf 25 sier blant annet at «avl skal fremme egenskaper som gir robuste dyr med god funksjon og helse». Dyr med arveanlegg som påvirker fysiske eller mentale funksjoner negativt, skal ikke avles videre.

Dette har imidlertid lenge vært en «sovende paragraf», ifølge Dyrebeskyttelsen Norge. Ingen har så langt blitt dømt for brudd på den, på tross av det organisasjonen anser som systematiske lovbrudd.

Denne uka stevner de Norsk Kennel Klub (NKK), Norsk Cavalierklubb, Norsk Bulldog Klubb og flere oppdrettere for det de mener er brudd på paragrafen.

- Ser ingen annen utvei

- Det er rart at det ikke finnes en soleklar enighet om at avl på syke dyr er ulovlig. Vi har jobbet med saken i flere år uten at noe har skjedd, derfor ser vi ingen annen utvei enn å prøve dette for retten, slik at vi får slått fast hvordan loven egentlig skal tolkes, sier Åshild Roaldset, daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.