Vil ha slutt på bare mann og kvinne: Venstre vil innføre et tredje kjønn i Norge

Vil la deg skape ditt eget kjønnsutrykk, uavhengig av han- og hunkjønn.

FORESLÅR HEN: Partileder Trine Skei Grande og hennes Venstre mener det er på tide at Norge får et tredje kjønn. De trekker parelleller til homofilidebatten. 
Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
FORESLÅR HEN: Partileder Trine Skei Grande og hennes Venstre mener det er på tide at Norge får et tredje kjønn. De trekker parelleller til homofilidebatten. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Stortinget vedtar i dag Norges nye likestillingspolitikk, og dagen i dag omtales derfor som en «merkedag for norsk likestilling» av Anette Trettebergstuen (Ap). Og torsdag 14. april kan også bli en merkedag for dem som ikke føler seg som verken mann eller kvinne. 

Venstre kommer nemlig til å be Stortinget vedta en tredje kjønnskategori i Norge. Sentrumspartiet mener det nå er på tide at også Norge får et hen-kjønn, slik de har i Sverige. I Danmark har man også innført en tredje kjønnskategori.

- Vi mener innføringen av et tredje kjønn er viktig for å vise at kjønnsdebatten vi har i dag ikke speiler utviklinga i samfunnet ellers. Det er noen der ute som ikke helt identifiserer seg med noen kjønn som uttrykk, de ønsker ikke nødvendigvis å endre kjønn, mener føler seg ikke hjemme i det ene eller andre, sier Ketil Kjenseth til Dagbladet.

Ikke mann, ikke kvinne Etter Stortinget samles klokka 10 i dag, kommer hans parti blant annet til å legge fram forslag om et tredje kjønn i Norge, sammen med en rekke andre likestillingsforslag. «Stortinget ber regjeringen innføre en tredje kjønnskategori», heter det kort og godt i forslaget fra partiet. 

- Venstre ser for seg innføringen av «hen», en tredje kategori som man selv kan identifisere fritt. Ditt eget kjønnsuttrykk, forklarer Kjenseth. 

Ifølge Store norske leksikon er «hen» personer som verken definerer seg selv som menn eller kvinner:

«Enkelte personer definerer seg verken som kvinner eller som menn, men ønsker å få definere seg som noe annet, noe tredje eller fjerde. I enkelte land i verden, for eksempel Nepal, India, Pakistan, Australia og Danmark, har man løst dette ved å innføre en tredje kjønnskategori», skriver leksikonet. 

Får trolig hen-nei Det er likevel uvisst om Venstre får støtte i denne saken. 

Kilder Dagbladet har snakket med i Arbeiderpartiet antyder at det blir vanskelig for partiet å si ja til forslaget nå, uten å ha diskutert saken internt. Trolig vil partiene på høyresida resonnere på samme vis, og dermed vil Norge fortsatt bare ha to kjønn etter dagens diskusjon i Stortinget, ettersom Venstre ikke får samlet noe flertall.

VIL HA HEN: Ketil Kjenseth i Venstre. Foto: Venstre
VIL HA HEN: Ketil Kjenseth i Venstre. Foto: Venstre Vis mer

Kjenseth skulle helst sett det annerledes, men sier han har forståelse for at saken er sensitiv i enkelte leire. Han ber likevel skeptikerne trekke parelleller til diskusjonen rundt homofiles rettigheter. 

- Jeg har respekt for at noen av de andre partiene, for eksempel KrF, ikke vil støtte forslaget vårt, for det er en debatt som ikke har kommet så langt. Men la oss se på hvordan homofilidebatten har utviklet seg, hvordan homofile etter hvert er blitt respektert politisk. Vi ønsker med dette å utvikle den samme respekten og forståelsen for dem som ikke føler seg hjemme i ett av de to kjønnene

Ny likestillingspolitikk Mye annen politikk vil uansett komme ut fra Løvebakken i dag. Stortinget kommer blant annet til be regjeringen «gjøre systematisk rekruttering av kvinnelige mellomledere til en del av det statlige personalarbeidet» og jobbe for «at 40 prosent av lederne på de øverste nivåene i staten skal være kvinner».

Stortinget kommer også til å instruere regjeringen til å «utrede behovet for egne kvinneavdelinger i flere fengsler og vurdere opprettelse av flere egne kvinnefengsler».

Dagbladet erfarer at disse forslagene, i motsetning til Venstres forslag om å innføre et tredje kjønn, vedtas med eller uten regjeringspartienes innblanding, fordi opposisjonspartiene danner flertall alene. 

Norge nye likestillingspolitikk

Dette er forslagene som får flertall i Stortinget torsdag, med eller uten regjeringspartienes innblanding. 

• Stortinget ber regjeringen holde en årlig redegjørelse for Stortinget om status i arbeidet med å fremme likestilling og mangfold i alle sektorer. Andelen kvinnelige toppledere i virksomhetene departementet har ansvaret for, skal inngå i redegjørelsen. 

• Stortinget ber regjeringen opprette et eget Trepartssamarbeid for økt likestilling med partene i arbeidslivet.    

• Stortinget ber regjeringen utrede utforming og innføring av ekstrapoeng til gutter og jenter som søker på linjer på videregående skoler der det er for eksempel 80 prosent eller mer av det motsatte kjønn, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.    

• Stortinget ber regjeringen gjennom styringsdialogen oppfordre til å få flere kvinner inn i ansettelsesutvalgene i akademia, samt gjøre ansettelsene åpne og inkluderende.   

•Stortinget ber regjeringen utrede behovet for egne kvinneavdelinger i flere fengsler og vurdere opprettelse av flere egne kvinnefengsler.    

• Stortinget ber regjeringen utvide statens eierprinsipper for god eierstyring til også å gjelde mål om likestilling.   

• Stortinget ber regjeringen sette seg som ambisjon, og jobbe for, at minst 40 prosent av selskapene der staten har eierandel, skal ha kvinnelig styreleder.      

• Stortinget ber regjeringen jobbe for at ledergrupper i selskapene der staten har eierandel, direktorater og statsetater skal bestå av 40 prosent av begge kjønn.     

• Stortinget ber regjeringen sette mål om, og jobbe for, at 40 prosent av lederne på de øverste nivåene i staten skal være kvinner.

• Stortinget ber regjeringen gjøre systematisk rekruttering av kvinnelige mellomledere til en del av det statlige personalarbeidet.

• Stortinget ber regjeringen levere et tillegg til statsbudsjettet som gir en likestillingsvurdering av statsbudsjettet i sin helhet.   

• Stortinget ber regjeringen utforme krav om en tidsplan for partene i arbeidslivet for å rette opp lønnsdiskrimineringen mellom kvinner og menn, slik at lønnsforskjellene reduseres, og gi det foreslåtte Trepartsprogrammet for likestilling i mandat å arbeide med dette.   

• Stortinget ber regjeringen vurdere utforming av krav i alle offentlige virksomheter om redusert bruk av deltidsstillinger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer