Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha slutt på bryllupsstunt

Biskop Olav Skjevesland mener bryllup bør være i kirka, ikke i telefonkiosker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frode Strømø (34) og Grete Irene Myrslett Strømø (38) giftet seg i 2003 i en telefonkiosk utenfor Vålerenga kirke i Oslo. Slike bryllupsstunt ønsker biskop i Agder og Telemark, Olav Skjevesland, en slutt på.

-  Vi vil ha slutt på at prester må løpe etter kreative brudepar, sa Agder-biskop Olav Skjevesland til Fædrelandsvennen i går.

Det kan ikke telefonparet forstå.

-  Naturlig i telefonkiosk

-  Vi traff hverandre gjennom en SMS-tjeneste. Vi snakket sammen på telefon mellom Haugesund og Oslo hver dag en god stund, men telefonregninga ruinerte oss, sier Frode.

Paret avtalte derfor at Grete skulle ringe opp en bestemt telefonkiosk i Haugesund hver kveld klokka 23.00.

-  Da vi så en annonse der Telenor søkte etter par som kunne tenke seg å gifte seg i en telefonkiosk, ble det helt naturlig for oss, sier Grete. Tre hvetebrødsår og to barn seinere, angrer de ikke et sekund på avgjørelsen.

-  Det var veldig rørende der i kiosken. Minnene fra bryllupet vil alltid være med oss. Vi er like lykkelige i dag, sier Frode.

I BOKS:Frode Strømø og Grete Irene Myrslett Strømø giftet seg i 2003. det er bryllup som dette biskopen ser seg lei på. Foto: Robert S. Eik
I BOKS:Frode Strømø og Grete Irene Myrslett Strømø giftet seg i 2003. det er bryllup som dette biskopen ser seg lei på. Foto: Robert S. Eik Vis mer

Grete mener det ikke spiller noen rolle hvor folk gifter seg.

-  Biskopene og kirka må følge med i tiden de også. Det er tross alt 2006. Man sier Gud er overalt. Det må bety at han er i telefonkiosker også, ikke bare i kirka, minner hun om.

Overdriver

Einar Gelius sto for vielsen i telefonkiosken i 2003. Han tror det spesielle bryllupet var dråpen som fikk altervinen til å renne over for kirkeledelsen.

-  Spesielle bryllup er ikke noe stort problem. I løpet av mine 20 år som prest har jeg kanskje fått fem til seks slike henvendelser. Her synes jeg biskopen overdramatiserer veldig, sier han.

Gelius mener det er langt viktigere problemer biskopen bør bekymre seg over.

-  Bare 50 prosent av dem som gifter seg, gifter seg kirkelig i dag. For 40 år siden var det 80 prosent. Det er bekymringsfullt. Kirken er nå den eneste vigselsmyndighet som ikke åpner for utradisjonelle bryllup. Det bør kirkeledelsen tenke på, sier presten.

Selv foretar han såkalte forbønnshandlinger utenfor kirka.

-  Å be for et brudepar utendørs er ikke forbudt. Den offisielle ekteskapsinngåelsen foretar vi på lovlig vigsla jord. Det er mitt smutthull i denne bestemmelsen.

-  Jeg mener vi bør være mer opptatt av å åpne kirka enn å lukke den, sier han.

Åpen for debatt

Biskop Olav Skjevesland, understreker at han bare minner om bestemmelsen, og viser til at dette ble bestemt på Kirkemøtet allerede i 2003.

Der heter det at vigsler skal finne sted i kirke eller et annet gudstjenestested som etter biskopens avgjørelse kan brukes til vigsel.

-  Folk tror dette er en innstramming, men det er faktisk en åpning fra 1987. Da var det kun tillatt med vielse inne i kirka, sier han til Dagbladet.

Skjevesland peker også på det praktiske i dette.

-  En prest har kanskje tre vielser i løpet av en dag, og da blir det vanskelig å dra med seg organist og kirketjener opp i luften eller under vann. Det handler om å gi den kirkelige ekteskapsinngåelsen verdighet og at det ikke skal gjøres forskjell på folk, sier han.

Biskopen er personlig enig med regelverket, og holder seg til det, men er åpen for debatten.

-  Dette er jo et tema som diskuteres blant prestene, sier han.

Han tror ikke bestemmelsen vil påvirke antallet som vil gifte seg kirkelig framover.