UKULTUR: Partisekretær Kjersti Stenseng (t.h) vil ha slutt på negative personkarakteristikker i Ap. Det er i tråd med medlemmenes ønsker, ifølge Stenseng. Her er hun sammen med resten av partiledelsen etter valgnederlaget: Fra venstre: Nestleder Trond Giske, partileder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UKULTUR: Partisekretær Kjersti Stenseng (t.h) vil ha slutt på negative personkarakteristikker i Ap. Det er i tråd med medlemmenes ønsker, ifølge Stenseng. Her er hun sammen med resten av partiledelsen etter valgnederlaget: Fra venstre: Nestleder Trond Giske, partileder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Ap-medlemmenes dom

- Vil ha slutt på drittsnakking i Ap

Ap partisekretær Kjersti Stenseng refser de som nå snakker negativt om nestleder Trond Giske og andre i Ap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er takhøyde i Arbeiderpartiet for ulike meninger, og det er OK å snakke opp politikere man synes er bedre egnet enn andre til ulike verv. Men å komme med negative personkarakteristikker er ikke en partikultur jeg vil ha i Ap, sier Ap-sekretæren til Dagbladet.

Etter det elendige valget sendte partikontoret ut en spørreundersøkelse til de 55 000 medlemmene. Innen fristen i går kom det inn 9530 svar. Partikontoret går nå gjennom svarene og lager en rapport for sentralstyret.

Forbannet på lekkasjer
I tillegg til forklaringer på valgresultatet kommer det også andre innspill:

- Folk er forbannet over personkarakteristikker og lekkasjer i media. Det var helt nødvendig å gå ut med en delinnstilling om personkabalen for stortingsgruppa. Vi kunne ikke ha spekulasjoner om en konstruert maktkamp gående i ukesvis, sier Stenseng.

Men da det ble kjent at nestleder Trond Giske får jobben som finanspolitisk talsmann istedenfor Marianne Marthinsen, kom flere på banen med åpen misnøye og kritikk av Giske. Blant dem var tidligere stortingsrepresentant og tidligere sentralstyremedlem Grethe Fossum.

Hun sa blant annet at Ap-kvinnene nå er så sinte at de aldri vil ha Giske som statsminister.

- Dette er ikke et konstruktivt innspill. I et stort parti vil det alltid være uenighet om personer og om hvem som skal bekle ulike verv. Men negative personkarakteristikker er ugreit og ikke en partikultur Ap kan være bekjent av, slår Stenseng fast.

Huitfeldt eller Eide?

Valgkomiteen jobber nå med resten av kabalen for stortingsgruppa. Om Anniken Huitfeldt får fortsette som leder av utenriks- og forsvarskomiteen eller om hun blir byttet ut med Espen Barth Eide er blant flokene komiteen må ta stilling til.

Partiorganisasjonen er bedt om å gi sine forklaringer på valgnederlaget, om hvordan Aps saker ble frontet i valgkampen og hva partiet bør styrke og prioritere framover, i Stortinget og fram mot kommunevalget i 2019.

- Vi har fått et veldig bra grunnlag. Og jeg er glad for at svarene er i en konstruktiv tone. Men det er for tidlig å konkludere. Jeg har bare skumlest, og vi må bruke uka på å analysere svarene og lage en rapport, sier Stenseng.

SKUFFET: Jonas Gahr Støre sier på Arbeiderpartiets landsstyremøte at han kjente på skuffelse etter årets valgresultat. Video: NTB Scanpix. Vis mer

Dårlige svar om skatt
Men det er temaer som allerede har vært oppe i debatten, blant, som går igjen: Hvorfor det er nødvendig å øke skattene, ble ikke godt nok forklart, partiets distriktspolitikk kom ikke godt nok fram og forlikene med regjeringen gjorde Ap for utydelig.

Uklarhet om hvem Ap ville samarbeide med er også et tema, og at «andre saker» tok vekk fokuset fra Aps saker i valgkampen, påpekes også.

Når sentralstyret mandag får og gjennomgår rapporten fra medlemsundersøkelsen, er planen å legge krisevalget bak seg og bruke innspillene fra partiorganisasjonen til å bygge en sterk opposisjonspolitikk i Stortinget.