Dyrevelferd:

Vil ha slutt på elefanter som frakter turister

Søndag syklet aktivister i protest mot elefanter som framkomstmiddel i India. I lys av verdens elefantdag vil de at turistene heller skal sette seg på sykkelen, enn elefantryggen.

PROTESTERER: Omkring 100 elefanter frakter turister opp den bratte veien til Amber Fort hver dag. Foto: Kim Petersen / NTB Scanpix
PROTESTERER: Omkring 100 elefanter frakter turister opp den bratte veien til Amber Fort hver dag. Foto: Kim Petersen / NTB ScanpixVis mer

Dagen før verdens elefantdag protesterte dyrevernsaktivister i byen Jaipur, mot turister som blir båret opp til den ikoniske turistattraksjonen Amber Fort. Grunnen til at de tok til gatene på sykkelen var for å oppmuntre turister til å bruke dette framkomstmiddelet, istedenfor å ri på elefantene, skriver The Guardian.

Rundt 100 elefanter går veien opp til Amber Fort hver dag - det er en bratt og lang stigning på brustein. I tillegg må elefanten bære vekta av en mahout (elefantvokter), to turister og setet de sitter på, disse kombinert kan veie opptil 300 kilo.

Det er også mulig å leie en Jeep for dem som ikke ønsker å gå selv, men mange turister foretrekker den unike opplevelsen det er å ri på en elefant.

PHUKET: Elefanten danser til "rave"-musikk for å underholde turister i Phuket Zoo i Thailand, nå er han død. Reporter: Mariann Habbestad. Video: Moving Animals. Vis mer

Trenger inntekten

Kristy Warren jobber for WAP, World Animal Protection. Hun forteller til The Guardian at dette ikke bare handler ondsinna metoder for å temme elefantene. Det handler også om det faktum at mange trenger medisinsk hjelp.

Plagene kan være alt fra tuberkulose, blodproblemer, blindhet, underernæring og skader på føttene etter å ha gått på hardt underlag for lenge.

Aktivister i byen har kjempa mot elefantridning i flere år, dyrevernsorganisasjonen PETA har tatt kampen til rettssalen. De har ikke ennå ikke klart å få flere resultater enn å overtale turistdepartement til å senke maxgrensa for passasjerer fra fire til to. De har også minket antall turer i løpet av en dag, til fem på vinteren og tre på sommeren.

De som eier elefantene sier at de trenger inntekten, for å være i stand til å få endene til å møtes. Turistdepartementet vil også ha inntektene fra fortet, der elefantturen er en stor del av attraksjonen.

NATURLIG OMGIVELSER: Dyrevernorganisasjoner vil gi elefantene et mer naturlig fristed i nærheten av fortet, så blant annet kan hvile føttene og ha tilgang på skygge. Foto: NTB Scanpix
NATURLIG OMGIVELSER: Dyrevernorganisasjoner vil gi elefantene et mer naturlig fristed i nærheten av fortet, så blant annet kan hvile føttene og ha tilgang på skygge. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Utnytter elefantens lynne

Veldedige organisasjoner har snakket med myndigheter om alternative løsninger.

- Vi vil at de skal promotere sykler i stedet, ikke på den samme bratte stien, men på en mindre bratt rute som kan ta dem til fortet, sier Gajender K Sharma, direktøren for WAP i India.

Hun forteller videre at de også har foreslått å gi elefantene et fristed i nærheten av fortet, der turister kan møte dem i mer naturlige omgivelser.

Sharma blir opprørt av å se elefantene stå i den intense indiske sommerheten på asfalt, med masse mennesker rundt seg, og uten muligheten til å søke skyggen under et tre.

- Elefanten er et vilt dyr, selv om den har blitt «tam». Fordi de er sosiale, rolige og milde, utnytter vi lynnet deres ved bruk av frykt og smerte for å få de til å underkaste seg.

- Du kan se lidelsen i øynene deres. Øynene deres sier «det er nok nå, det er nok nå».