<strong>PROTESTERER:</strong> Omkring 100 elefanter frakter turister opp den bratte veien til Amber Fort hver dag. Foto: Kim Petersen / NTB Scanpix
PROTESTERER: Omkring 100 elefanter frakter turister opp den bratte veien til Amber Fort hver dag. Foto: Kim Petersen / NTB Scanpix Vis mer

Dyrevelferd:

Vil ha slutt på elefanter som frakter turister

Søndag syklet aktivister i protest mot elefanter som framkomstmiddel i India. I lys av verdens elefantdag vil de at turistene heller skal sette seg på sykkelen, enn elefantryggen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagen før verdens elefantdag protesterte dyrevernsaktivister i byen Jaipur, mot turister som blir båret opp til den ikoniske turistattraksjonen Amber Fort. Grunnen til at de tok til gatene på sykkelen var for å oppmuntre turister til å bruke dette framkomstmiddelet, istedenfor å ri på elefantene, skriver The Guardian.

Rundt 100 elefanter går veien opp til Amber Fort hver dag - det er en bratt og lang stigning på brustein. I tillegg må elefanten bære vekta av en mahout (elefantvokter), to turister og setet de sitter på, disse kombinert kan veie opptil 300 kilo.

Det er også mulig å leie en Jeep for dem som ikke ønsker å gå selv, men mange turister foretrekker den unike opplevelsen det er å ri på en elefant.

PHUKET: Elefanten danser til "rave"-musikk for å underholde turister i Phuket Zoo i Thailand, nå er han død. Reporter: Mariann Habbestad. Video: Moving Animals. Vis mer

Trenger inntekten

Kristy Warren jobber for WAP, World Animal Protection. Hun forteller til The Guardian at dette ikke bare handler ondsinna metoder for å temme elefantene. Det handler også om det faktum at mange trenger medisinsk hjelp.

Plagene kan være alt fra tuberkulose, blodproblemer, blindhet, underernæring og skader på føttene etter å ha gått på hardt underlag for lenge.

Aktivister i byen har kjempa mot elefantridning i flere år, dyrevernsorganisasjonen PETA har tatt kampen til rettssalen. De har ikke ennå ikke klart å få flere resultater enn å overtale turistdepartement til å senke maxgrensa for passasjerer fra fire til to. De har også minket antall turer i løpet av en dag, til fem på vinteren og tre på sommeren.

De som eier elefantene sier at de trenger inntekten, for å være i stand til å få endene til å møtes. Turistdepartementet vil også ha inntektene fra fortet, der elefantturen er en stor del av attraksjonen.

<strong>NATURLIG OMGIVELSER:</strong> Dyrevernorganisasjoner vil gi elefantene et mer naturlig fristed i nærheten av fortet, så blant annet kan hvile føttene og ha tilgang på skygge. Foto: NTB Scanpix
NATURLIG OMGIVELSER: Dyrevernorganisasjoner vil gi elefantene et mer naturlig fristed i nærheten av fortet, så blant annet kan hvile føttene og ha tilgang på skygge. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Utnytter elefantens lynne

Veldedige organisasjoner har snakket med myndigheter om alternative løsninger.

- Vi vil at de skal promotere sykler i stedet, ikke på den samme bratte stien, men på en mindre bratt rute som kan ta dem til fortet, sier Gajender K Sharma, direktøren for WAP i India.

Hun forteller videre at de også har foreslått å gi elefantene et fristed i nærheten av fortet, der turister kan møte dem i mer naturlige omgivelser.

Sharma blir opprørt av å se elefantene stå i den intense indiske sommerheten på asfalt, med masse mennesker rundt seg, og uten muligheten til å søke skyggen under et tre.

- Elefanten er et vilt dyr, selv om den har blitt «tam». Fordi de er sosiale, rolige og milde, utnytter vi lynnet deres ved bruk av frykt og smerte for å få de til å underkaste seg.

- Du kan se lidelsen i øynene deres. Øynene deres sier «det er nok nå, det er nok nå».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer