Stortinget:

Vil ha slutt på forbud: - Flaut

Olaug Bollestad sier det er flaut at kvinner ikke får lov til å amme i stortingssalen. KrF-toppen lover å troppe opp på stortingspresidentens kontor.

VIL AT DET SKAL AMMES: Olaug Bollestad ønsker at spedbarn-forbudet i stortingssalen fjernes. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
VIL AT DET SKAL AMMES: Olaug Bollestad ønsker at spedbarn-forbudet i stortingssalen fjernes. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Anja N. Abusland (Sp) er nybakt mor og ba i går om at spedbarnsforbudet i stortingssalen fjernes.

Abusland sendte i går en e-post til Stortingets presidentskap for å få klargjort, og eventuelt endret, reglene.

Abusland ønsker å kunne amme under møtene i Stortinget, noe regelverket per i dag ikke tillater på grunn av et spedbarnsforbud i salen.

Sp-politikeren har nå fått en mektig alliert i påtroppende KrF-leder Olaug Bollestad.

- Flaut

Den tidligere landbruksministeren mener det bør være lov å amme mens lovforslagene behandles i Stortinget.

- Jeg syns det er flaut at stortingssalen ikke er åpen for ammende mødre. Det er gammeldags og utdatert regelverk. Tiden er overmoden. Det sender og et utrolig dårlig signal til alle mødre og arbeidsplasser at Stortinget ikke tillater dette. Stortinget burde være ledende på disse spørsmålene, ikke sist i rekka, sier Bollestad.

BLEMME: Det er ikke alltid så lett å tre inn i rollen som statsminister. Video: Stortinget Vis mer

Hun lover å «troppe opp hos stortingspresidenten» og selv foreslå en regelendring slik at Abusland, og andre mødre, skal få amme i den høytidelige salen.

Bollestad viser blant annet til at kvinner har ammet i lovforsamlinger i andre land.

- Se til Island, her fikk en alltingsrepresentant applaus etter at hun ammet på talerstolen for flere år siden. Det å amme er det mest naturlige i verden, og at Abusland skulle få lov til det mener jeg bare skulle mangle, fortsetter Bollestad.

Heier på driftige kvinner

KrF-toppen, som kjemper for familiens valgfrihet generelt men mot valgfrihet i abortspørsmål spesielt, sier amming utvilsomt er et spørsmål om «valgfrihet».

NY STATSMINISTER: Erna Solberg overrekker nøkkelen til Statsministerkontoret videre til Jonas Gahr Støre. Vis mer

- Jeg heier på familienes valgfrihet og fleksibilitet. Skal den valgfriheten være reell må vi tilrettelegge for det, og det må være mulig å amme. Jeg heier på en driftige kvinner som prøver å få hverdagen sin til å gå opp og kombinere det å være en nybakt mor og stortingsrepresentant, fortsetter Bollestad.

Stortingspresident Eva Kristin Hansen fortalte NTB i går at hun aldri har opplevd spedbarn-forbudet som et problem, men at presidentskapet ønsker å være fleksibel. En mulighet er å delta i møter digitalt, og få ammet på den måten, påpeker hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer