Vil ha slutt på gratismusikk

Frisører, leger og tannleger som underholder sine kunder med bakgrunnsmusikk må heretter betale for det, mener TONO. Neste år starter en offensiv mot frisører for å få dem til å betale vederlag for musikkbruken. Seinere kommer turen til blant andre leger og tannleger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I helga omtalte Dagbladettannlegen Odd Skaug Syversen fra Arendal, som allerede har fått et brev fra TONO (Norsk selskap for forvaltning av fremføringsrettigheter til musikk) om at han må betale 750 kroner fordi han har på radioen mens han borer i vei på sine pasienters tenner.

Spørsmålet er hvordan TONO har tenkt å administrere en slik ordning. Fagforeningen Akademikerne, som organiserer blant annet leger og tannleger, reagerte og sa at den er villig til å ta opp saken.

- Det er ikke slik at vi ønsker å gå inn i tannlegekontorene og inspisere. Vi oppfordrer alle fagforeninger og organisasjoner på bransjenivå til å ta kontakt med oss slik at vi kan få en dialog om kollektive avtaler, sier markedssjef Odd Gustu i TONO til NTB.

Hull må tettes

Allerede i 1951 slo Høyesterett fast at radiolytting i næringslokaler er avgiftspliktig. Når det gjelder en del typer private virksomheter, slik som frisører, leger og tannleger, har regelen imidlertid ikke alltid blitt praktisert.

- Det er en del hull som vi må tette. Vi kommer til å føre en større aktivitet for å nå ut til flere og flere grupper av næringsdrivende som spiller musikk for sine kunder, sier Gustu.

Dette arbeidet vil gi TONO og komponistene millioner i nye inntekter. TONO-direktør Cato Strøm peker på at det for den enkelte tannlege for eksempel ikke vil dreie seg om mer enn et par kroner om dagen i vederlag.

Men til sammen monner det mye, i en tid da salget av norsk musikk er på vei ned. Det kan sette komponister i stand til å skape nye verk.
(NTB)