Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap-bråket

Vil ha slutt på konflikt og ukultur - fikk applaus på Aps gruppemøte

To Ap-representanter tok ordet og krevde slutt på Ap-bråket. De ga full støtte til Jonas Gahr Støre og fikk stortingsgruppas applaus.

OPPGJØR: Ap-leder Jonas Gahr Støre i en duell med statsminister Erna Solberg i spørretimen. Aps stortingsgruppe vil ha slutt på interne konfliktsaker som gjør det umulig for partiet å fokusere på politikk og bygge opp tilliten til velgere. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
OPPGJØR: Ap-leder Jonas Gahr Støre i en duell med statsminister Erna Solberg i spørretimen. Aps stortingsgruppe vil ha slutt på interne konfliktsaker som gjør det umulig for partiet å fokusere på politikk og bygge opp tilliten til velgere. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet får bekreftet at Hordaland-representant Ruth Grung i et innlegg på Aps gruppemøte onsdag ettermiddag tok et oppgjør med ukultur, bråk og uro som så langt ikke har gitt seg i Ap.

VIL HA RO: Ruth Grung fra Hordaland vil ha slutt på interne konflikter og fokus på politisk arbeid. Etter innlegget på Aps gruppemøte fikk hun applaus. Her fra en høring i Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VIL HA RO: Ruth Grung fra Hordaland vil ha slutt på interne konflikter og fokus på politisk arbeid. Etter innlegget på Aps gruppemøte fikk hun applaus. Her fra en høring i Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Ap-leder Jonas Gahr Støre tok opp at mens mediene skriver mye om uro og konflikter, får Ap politisk gjennomslag for mange viktige saker i Stortinget. Etter Støres innlegg ba Grung om ordet, og ga klar beskjed om at nå måtte det være slutt på bråket i partiet.

Hun fortalte om hvordan hennes og andre partifolks hverdag er, med reiser og hardt arbeid for partiet. Hun skal også ha uttrykt full støtte til partilederen.

Gruppemøtet svarte med applaus. Finnmark-representant Ingalill Olsen holdt et innlegg med lignende innhold, blir Dagbladet fortalt.

Langvarig uro

Etter valgnederlaget var det oppvask, uro og skittentøyvask i partiet. Da partiet igjen begynte å se framover og komme i gang med vanlig polisk arbeid, slo metoo-kampanjen inn i norsk politikk.

Varslene mot Trond Giske, håndteringen av sakene og ubalansen i partiledelsen etter at Giske trakk seg som nestleder og sentralstyremedlem, har skapt nye konflikter og ny uro. Velgeroppslutningen har rast jevnt og trutt, til et nytt bunnivå på Ipsos' mai-måling for Dagbladet: 22,9 prosent.

Aps sentralstyre og landsstyre har satt punktum for Giske-saken for lengst. Støre slo etter landsstyremøtet i vinter fast at Giske skulle ønskes velkommen tilbake til Stortinget etter sykemeldingen, og delta i det vanlige arbeidet i sin komité. Noen mener Giske kommer for raskt tilbake i synlige roller.

Yssen ut mot Støre

Nå har Giskes deltakelse på stortingsgruppas sommerfest blitt en het konfliktsak. Som Dagbladet har skrevet skal nestleder Hadia Tajik i sentralstyret ha argumentert for at Giske ikke burde komme, men ikke nådd fram.

Men de ansattes klubbleder Ingunn Yssen sa til VG tidligere i uka at Giskes «nærvær på fester vil bety at flere ansatte i praksis er utestengt.

Det er ikke greit all den tid sentralstyret har konkludert med at Giske har trakassert flere kvinner, noe han selv også har beklaget. Trond Giske kan jo selv hindre at situasjonen oppstår,» sa Yssen.

Tirsdag skrev Dagens Næringsliv at Ingunn Yssen er sykmeldt etter å ha blitt refset av partileder Jonas Gahr Støre. Ifølge DN og VG skal Yssen ha fått kjeft fra Støre etter en uttalelse i media om Trond Giskes deltakelse på Arbeiderpartiets sommerfest.

- Refset ikke

Jonas Gahr Støre skal internt ha nektet for å ha refset Yssen. Han ville ikke kommentere innholdet i samtalen mellom seg og klubblederen, men sa til Dagbladet onsdag at tillitsvalgte har en selvsagt rett til å uttale seg. Yssen ønsket ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.

Dagbladet vet at det over lang tid har vært misstemning og konflikter internt i Arbeiderpartiet på Stortinget.

Som Dagbladet skrev torsdag, har det over tid utviklet seg en konflikt mellom poltikere og rådgivere. Det har over tid utviklet seg en konflikt mellom politikere og rådgivere i Aps stortingsgruppe. Konflikten har eskalert, og gir seg bisarre utslag. En kilde sammenligner tilstanden med en episode av Paradise Hotel.

Jonas advart mot «giftig miljø»

To grupperinger står mot hverandre, med en gruppe ansatte i rådgiverkorpset og noen stortingsrepresentanter mot resten. De fleste representantene og rådgiverne holder seg lengst mulig unna intrigene, og prøver å konsentrere seg om arbeidet i stortingsfraksjonene.

Etter det Dagbladet blir fortalt, skal Jonas Gahr Støre ha blitt advart en rekke ganger om uroen og konfliktene i egne rekker. Støre skal på sentralstyremøter ha blitt oppfordret å «ta grep» og adressere konfliktnivået internt.

- Jonas har ønsket å heve seg over konflikten og gå videre. Men det har egentlig bare vært et spørsmål om tid før han ble dratt inn i dette giftige miljøet, sier en sentral partikilde.

- Det er helt Paradise Hotel-stemning blant enkelte i partiet, med drama, konflikter og intriger. Jonas er blitt advart mange ganger. Noen folk er forbannet, noen er redde, de fleste er bare fryktelig lei, sier en annen partikilde.

I januar gikk 15 av 18 fylkesledere i Ap sammen om et opprop mot det ukultur og lekkasjer i deler av partiet. Partikultur var også et tema på det ekstraordinære landsstyremøtet i vinter.

Støre tok også opp temaet selv i sin tale: - Lekkasjer tjener ingen annen hensikt enn å skape usikkerhet og splittelse. Solospill og egne agendaer svekker oss. Jeg håper og tror jeg har dere med meg når jeg sier at dette landsstyremøtet markerer at det er tid for å slutte rekkene, sa Støre.

Men formaningen var åpenbart ikke tilstrekkelig til å skape ro i rekkene.

- Forstår ikke rollen sin

En kilde med innsikt i det giftige Ap-miljøet sier:

- Det virker som noen tror at Giske skulle forsvinne, og at det nå går opp for dem at det ikke skjer. Giske er innvalgt av folk i Trøndelag. Hvis man blir allergisk mot en politiker, er det ikke arbeidsgivers ansvar å endre på det. Da må man kanskje jobbe et annet sted.

- Det er en stor utfordring at mange av de ansatte ikke forstår rollen sin. De har begynt å se på seg selv som jevnbyrdige med stortingsrepresentantene, noe som gir seg mange rare uttrykk, sier kilden, som ikke tror konflikten vil legge seg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media