Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha slutt på «lovløse tilstander» - sender soldater til Mexico-grensa

De første 250 soldatene fra USAs nasjonalgarde sendes til grensen til Mexico i løpet av helga.

STYRKER GRENSA: Donald Trump sender styrker til Mexico-grensa. Foto: NTB scanpix
STYRKER GRENSA: Donald Trump sender styrker til Mexico-grensa. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): President Donald Trump har bedt nasjonalgarden om å utplassere soldater langs grensa mot Mexico.

De første ankommer innen 72 timer. Det betyr at i løpet av helga vil de være på plass.

Utplasseringen av soldater er en del av en ordre som presidenten signerte tidligere denne uka. Årsaken til at han sender soldatene, er at de skal bistå grensepolitiet i den «lovløse tilstanden på den sørlige grensa», skriver nyhetsbyrået AP. Soldatene skal være til stede i påvente av den mye omtale muren som skal bygges.

OMFATTENDE PROSJEKT: Hvis USAs nyvalgte president Donald Trump får viljen sin vil han bygge en mur langs grensen til Mexico for å hindre flere migranter fra å komme inn i USA. CNN har regnet ut hvordan muren skal løses, hvor lang tid arbeidet vil ta og hva prosjektet vil koste. Ifølge deres eksperter kan Trump akkurat rekke å bygge en mur under sin... Vis mer

Uklare oppgaver

Det skal utplasseres totalt mellom 2000 og 4000 soldater, men hvordan dette skal finansieres er ennå ikke avklart.

Texas har allerede 100 soldater fra nasjonalgarden utplassert på grensen i forbindelse med et annet oppdrag.

Brigadegeneral Tracy Norris, som leder nasjonalgarden i Texas, sier det ennå ikke er klart hvilke oppgaver soldatene skal ha, men at de i hvert fall vil bistå grensepolitiet. Kunngjøringen kommer kort tid etter at guvernøren i delstaten Arizona opplyser at de sender 150 soldater til grensen neste uke.

- Vi jobber tett med nasjonalgarden, innenriksdepartementet og forsvarsdepartementet, skriver guvernør Doug Ducey på Twitter fredag kveld.

Han opplyser overfor CBS News at han ikke ønsker å spekulere på hva det vil koste for delstaten.

Samtlige stater som grenser til Mexico har uttalt seg i saken, bortsett fra California.

Guvernørene i New Mexico og Texas støtter Trump i planen, der sistnevnte har plan om å sette 250 soldater på grensen innen tre dager, skriver nyhetsbyrået AP. Førstnevnte har imidlertid ikke bestemt seg hvor mange de vil sende, skriver ABC News.

Talsmannen for guvernøren i California sier til AP at de foreløpig ikke ønsker å uttale seg i saken.

Flere innvandrere

Grensemuren til Trump har foreløpig ikke sett dagens lys. Mens man venter på den, skal soldater være plassert langs grensa.

Det er mulig det kommer godt med, for statistikken viser at innvandringen fra Mexico til USA øker. Det er ikke godt nytt for den innvandringskritiske presidenten. Antallet innvandrere fra Mexico har steget det siste året. I mars i år kom det tre ganger flere over grensa enn samme måned i fjor, skriver AP.

Planen om å sende soldater til grensa til Mexico ble kjent tidligere denne uka. Da meldte amerikanske medier at planen var diskutert med forsvarsminister Jim Mattis.

Dette sa presidenten til årsaken til at han vil ha soldater på grensa:

- Vi kommer til å gjøre noen militære ting. Inntil vi kan få muren og skikkelig sikkerhet på plass, vil vi vokte grensa med militæret. Det er et stort steg, sier presidenten, og legger til:

- Vi kan ikke ha folk som strømmer til landet vårt ulovlig, for så å forsvinne og aldri møter opp i retten, sier Trump.

Ikke første gang

Dette er ikke første gang en president plasserer soldater på grensa til Mexico. Seinest Barack Obama gjorde det samme i 2010. Han sendte ikke like mange som Trump, men enda flere sendte George W. Bush i 2006. Den gang sendte Bush 6000 soldater til grensa i Mexico, skriver CBS News.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!