Vil ha slutt på opprøret

Sunni-arabiske ledere oppfordret i går for første gang sine tilhengere til å legge bort våpnene og heller bruke stemmeseddelen i kampen om Iraks framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere har sjia-arabiske ledere og kurderne gjort det samme. Det kan bety at det blodige opprøret, som styres av sunni-araberne, kan gå mot slutten.

Fastlåst

Men oppfordringen kan også være et forsøk fra de geistlige på å hindre enda blodigere opprør, om en ny grunnlov ikke blir vedtatt innen få dager.Sunni-arabernes fremste forhandler, Saleh al-Mutlaq, sa i går at de tre gruppene, sunni-araberne, sjia-araberne og kurderne, som er sunni-muslimer, men ikke arabere, ikke hadde klart å bli enige om et nytt grunnlovsutkast, som etter planen skal legges fram i en folkeavstemning 15.oktober.

Han slo fast at sunni-araberne vil fortette kampen om den nye grunnloven, men med ord og ikke med våpen. President George W. Bush, som startet krigen, sa i en radiotale i går at det viktigste som nå skjer i Irak er nettopp dette, at det foregår diskusjoner og debatter og ikke bruk av våpen. De siste målingene i USA viser nå at over halvparten av befolkningen er imot krigen i Irak.

Bush kan med egne øyne, i sin hjemby i Texas, se splittelsen i det amerikanske folket.

I helga ble det gjennomført demonstrasjoner både for og imot krigen.

I sin tale i går ba Bush det amerikanske folket om å være tålmodige og regne med at flere amerikanske liv ville gå tapt i Irak. Han sender nå 1500 nye soldater til krigen.

USA deltar

 LØSLATT:  1000 irakiske fanger i det beryktede Abu Ghraib-fengselet ble i går løslatt etter krav fra sunni-muslimene. Foto: Scanpix
LØSLATT: 1000 irakiske fanger i det beryktede Abu Ghraib-fengselet ble i går løslatt etter krav fra sunni-muslimene. Foto: Scanpix Vis mer

USAs press på de irakiske lederne, og amerikanernes rolle i selve forhandlingene, blir stadig tydeligere. Bush selv har ringt til sjia-arabiske ledere. I går tok den amerikanske ambassadøren i Irak imot sunni-arabiske ledere til forhandlinger. Og samtidig ble 1000 fanger løslatt fra det beryktede Abu Ghraib-fengselet. Det samme skjedde i et annet fengsel like utenfor hovedstaden Bagdad. Det er sunni-araberne som har krevd at disse fangene skal løslates.

Gambler

Sunni-araberne regner nå åpenbart med at de to andre gruppene, som har 80 prosent av befolkningen i Irak og et overveldende flertall i parlamentet, nå bare legger fram grunnlovsutkastet de seg imellom er enige om til folkeavstemning.

Sjia-araberne og kurderne gambler med at de skal få vedtatt utkastet. Men sunni-araberne kan få det forkastet, om nok velgere i tre av provinsene, sier nei.

Derfor oppfordrer alle ledere i Irak akkurat nå alle sine tilhengere til å registrere seg som velgere og bruke stemmeseddelen i neste måned.

Men avstemningen, som parlamentsvalget, kan skje i fryktens tegn. Al Qaida i Irak, og andre militante grupper, advarte i går alle irakere om å delta i folkeavstemningen.

I forrige uke drepte maskerte menn tre medlemmer av det største sunni-partiet da de hengte opp plakater som oppfordret partiets tilhengere om å stemme.

SLITER: President Bush.