Vil ha slutt på Sir og Dame

En komité i det britiske Underhuset vil avskaffe ærestitler som Sir og Dame og plassere Imperieordenen på samme historiske skraphaug som selve Imperiet. Tiden har løpt fra slike hedersbevisninger, mener komiteen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helt fra middelalderen av har folk som utmerker seg på ulike områder, kunnet smykke seg med riddertittelen Sir og den tilsvarende tittelen Dame for kvinner. Disse titlene har vært forbeholdt britiske statsborgere, men også utlendinger har kunnet bli OBE eller MBE.

Titlene har vært rene hedersbevisninger, og har ikke noe med adelskap å gjøre, selv om norske og andre utenlandske mediefolk hardnakket holder på overtroen om at en mann som blir «Sir», dermed blir adlet. I virkeligheten får adlede kvinner og menn tittel av Lord eller Lady, en ordning som for øvrig også er sterkt omstridt briter imellom.

I denne omgang gjelder striden de noe mer utbredte og mindre prestisjetunge Dame- og Sir-titlene. De siste årene har flere framtredende briter takket nei til å ta imot slike titler.

- Og Imperieordenen betraktes som helt uakseptabel, fordi den står for verdier som flertallet av befolkningen ikke lenger deler, mener underhuskomiteen.

Den konservative opposisjonspolitikeren Michael Fabricant mener komiteen burde ha annet å stelle med enn å gjøre Storbritannia mindre fargerikt. Turistene som strømmer til landet, vil ha historie og tradisjon, de kommer ikke for værets skyld, fastslår Fabricant.

(NTB)

SISTE GENERASJON DAME: Den alltid like diskret, nesten helt ekte Dame Edna.