Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha slutt på Slottets hemmelighetskremmeri

Venstre i stortingsforslag: «Uheldig at kongehuset skal vere heva over innsyn og ettersyn».

VIL HA ÅPENHET: - Vi ser ingen grunn til at ikke offentlighetsloven også skal gjelde for det øverste trinnet i samfunnet, sier Venstres Sveinung Rotevatn. I dag la han fram forslag i Stortinget om at Offentlighetsloven også skal gjelde for kongehuset. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
VIL HA ÅPENHET: - Vi ser ingen grunn til at ikke offentlighetsloven også skal gjelde for det øverste trinnet i samfunnet, sier Venstres Sveinung Rotevatn. I dag la han fram forslag i Stortinget om at Offentlighetsloven også skal gjelde for kongehuset. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det vi foreslår, er at det skal bli enklere å kikke kongehuset i kortene, sier Venstres Sveinung Rotevatn til Dagbladet klokka halv åtte i dag morges.

Under et plenumsmøte i Stortinget drøyt tre timer senere la han fram Venstres forslag om at Offentlighetsloven også skal gjelde kongehuset.

Eller, som det står i dokumentet fra Rotevatn og hans partikolleger Iselin Nybø og Ola Elvestuen:

Offentlighetsloven bør «gjelde all utøving av offisielle oppgåver i kongehuset, herunder pengebruk knytt til tilsetjingar, eigedomar og eventuell forretningsdrift».

Tror på flertall Rotevatn forteller at Venstre har jobbet med forslaget gjennom vinteren, men legger ikke skjul på at Dagbladets artikkelserie om kongehuset de siste dagene har ført til fortgang i arbeidet:

- En del av det Dagbladet har beskrevet går inn i kjernen av dette.

Rotevatn nevner også at pressens organisasjoner i flere år har krevd slutt på hemmeligholdet rundt kongehuset.
Han tror det er gode sjanser for å få flertall for forslaget.

- Jeg tror at vårt forslag er noe som Stortinget kan samle seg om, både republikanere og monarkister. Jeg tror at også de som er glade i kongehuset vi ha åpenhet, for å gi kongehuset legitimitet, sier han.

Monarki-unntak

I forslaget skriver Venstre at Norge som et av sju land har ratifiserte Tromsø-konvensjon, som anerkjenner en generell rett til innsyn i offentlige dokumenter.

- Da tok Norge et eksplisitt forbehold for monarkiet, og det var det ingen andre land som gjorde, sier Rotevatn.

Det synes han ikke det var noen grunn til.

- Vi ser ingen grunn til at ikke offentlighetsloven også skal gjelde for det øverste trinnet i samfunnet, sier Rotevatn.

Om gråsoner

Han mener likevel at kongefamiliens rent private forhold bør unntas fra offentlig innsyn.

- Hva vil dere gjøre for å få tydelige grenser mellom hva som er offentlig og hva som er privat?

- Det er en utfordring. Vi ber regjeringen utrede det, og komme tilbake til Stortinget med et forslag, sier Rotevatn, men legger til at «det vil nok alltid være gråsoner».

- Poenget er at utgangspunktet skal være offentlighet og hemmelighold begrunnes. I dag er det dessverre motsatt, sier Sveinung Rotevatn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!