TOBAKK: Hæren har startet med en kampanje der de oppfordrer soldater i førstegangstjenesten med å slutte å snuse. Foto: NTB scanpix
TOBAKK: Hæren har startet med en kampanje der de oppfordrer soldater i førstegangstjenesten med å slutte å snuse. Foto: NTB scanpixVis mer

Vil ha snusstopp i Hæren

Hæren har satt i gang en snuskampanje mot vernepliktige snusere. Folkehelseinstiuttet: Kan skape misoppfatninger

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av august skal flere tusen nye vernepliktige møte i førstegangstjenesten på ulike rekruttleire rundt om i landet.

De som møter i Hæren vil bli møtt med brosjyrer og plakater om at de bør slutte å snuse. Femten prosent av de ikke-snusende vernepliktige starter nemlig å snuse under førstegangstjenesten, skriver Nye Troms, som først omtalte saken.

Vil fremme helsa

Det viser Hærens egen undersøkelse utført i 2010.

- Selv om undersøkelsen er gammel, er det grunn til at tro at tallet er høyere, i og med at tallet har økt blant befolkningen generelt, sier HMS-ansvarlig i Hæren, Nils Petter Solbakken til Dagbladet.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at 15 prosent av norske menn og 4 prosent av norske kvinner snuser.

Det er helseårsaker som er grunnen til at Hæren har satt igang snuskampanjen.

- Vårt motto er at man ikke blir en bedre soldat av å snuse. Toleransen for kulde blir redusert når man bruker tobakksvarer. I tillegg øker restitusjonstida etter øvelse eller trening, sier Solbakken og legger til:

- Også sparer soldatene mye penger. Vi har regnet ut at svært mange bruker halvparten av dagpengene sine på snus, sier han.

KRITISK: - Snus og sigaretter har veldig forskjellig skadegrad, og feiloppfatninger om denne risikoforskjellen kan hindre at nåværende og potensielle røykere avstår fra å velge det minst farlige metoden for nikotinopptak, sier Karl Erik Lund, forskningsleder ved Folkehelseinstituttet. 
KRITISK: - Snus og sigaretter har veldig forskjellig skadegrad, og feiloppfatninger om denne risikoforskjellen kan hindre at nåværende og potensielle røykere avstår fra å velge det minst farlige metoden for nikotinopptak, sier Karl Erik Lund, forskningsleder ved Folkehelseinstituttet.  Vis mer

Ikke pekefinger

Kampanjen går ut på å informere soldatene som starter i rekrutten, ved blant annet å dele ut brosjyrer og informere soldater med presentasjoner om emnet. Kreftforeningen har kvalitetssikret innholdet i kampanjen.

- Det blir ikke brukt en pekefinger, og vi skal ikke være moraliserende. Det er ingen plikt å slutte og snuse, men vi har fokus på å bremse rekrutteringa til snusing, sier Solbakken

Bakgrunnen er at tillitsvalgte blant de vernepliktige i Hæren fremmet forslaget tidligere i år. Ansatte i Hæren synes dette var en god idé og satte dermed i gang kampanjen.

Ansatte må også rette seg

Foreløpig er det bare Hæren som har startet med prosjektet, men også andre avdelinger har bitt på kroken.

- Vi har tenkt på det, og vi vurderer tiltak. Først og fremst vil det i så fall bli på rekruttskolen på Madla, sier Per Rostad, kommunikasjonssjef i Sjøforsvaret.

Selv om snusbruken er rettet mot soldatene, må også de ansatte begrense snusbruken.

- Det blir for dumt om vi ansatte skal stå med snusklyse, når vi for eksempel har en leksjon foran de vernepliktige. De ansatte skal bevisstgjøres at de skal være rollemodeller, sier HMS-ansvarlig Nils Petter Solbakken.

Kampanjen ikke for tidligere røykere

Karl Erik Lund, forskningsleder i Folkehelseinstituttet, sier at tiltak som hindrer nyrekruttering til snus fra ikke-røykere er udelt positivt, men at en negativ bieffekt kan oppstå dersom kampanjen skulle frata etablerte røykere motivet for en overgang til et skadereduserende nikotinalternativ.

- Snus er den mest benyttede metoden mot å slutte og røyke, og i tillegg brukes snus også av rekrutter som ellers ville ha begynt å røyke. Utformingen av budskapet i kampanjen vil være viktig, sier Lund og fortsetter:

- Snus og sigaretter har veldig forskjellig skadegrad, og feiloppfatninger om denne risikoforskjellen kan hindre at nåværende og potensielle røykere avstår fra å velge det minst farlige metoden for nikotinopptak. Men det beste er selvfølgelig at unge ikke begynner med tobakk overhode, sier Lund.