Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Søndagsåpne butikker

Vil ha søndagsåpent for alle.
- Urettferdig at bare noen kommuner kan få bestemme selv

Frp mener folk burde få bestemme selv når de vil handle i butikken. Uavhengig av om de bor i en «turistkommune» eller ikke.

SØNDAGSÅPEN: Mange butikker har god omsetning i sommermånedene, men det er bare noen som får lov til å holde åpent. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
SØNDAGSÅPEN: Mange butikker har god omsetning i sommermånedene, men det er bare noen som får lov til å holde åpent. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommermånedene betyr turistsesong og gode tall for butikkene. Om butikkene får lov til å ha åpent på søndag, kommer an på om forretningen befinner seg i en «turistkommune» eller ikke.

Butikkene i turistkommunene rundt om i landet, kan selv velge om de skal ha åpent på hviledagen. Frp mener det blir urettferdig at bare butikker i enkelte kommuner har lov til å bestemme selv.

- Det er snakk om et hensyn til kunden, jeg tenker at folk må få bestemme selv når de vil kjøpe melk og brød, sier Silje Hjemdal i Frp.

LIKT: Silje Hjemdal i Frp, mener alle kommuner burde få bestemme om de vil holde butikkene åpne på søndager. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.
LIKT: Silje Hjemdal i Frp, mener alle kommuner burde få bestemme om de vil holde butikkene åpne på søndager. Foto: Berit Roald / NTB scanpix. Vis mer

Avhengig av omsetningen

- Vi vet at butikkene er avhengig av omsetningen de får i sommermånedene, for å overleve, sier Hjemdal.

Hun forteller at det er en utfordring med regelverket slik det er i dag. At noen har butikken sin i en turistkommune, og at noen er uheldig. Regelverket mangler forutsigbarhet, legger Hjemdal til.

- Vi synes det er en skjevhet i dag. Man kan godt si at regelverket er litt tullete.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) mener også at regelverket i dag har svakheter.

Ropstad forteller at et poeng i diskusjonen tidligere, har vært hvorvidt søndagsåpne butikker skal bli tillatt nasjonalt. Et annet forslag har vært innføring kommunalt, slik at det er opp til hver enkelt kommune om de vil ha mulighet for søndagsåpning eller ikke.

STENGT: Kjell Ingolf Ropstad i KrF vil at hviledagen skal holdes hellig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
STENGT: Kjell Ingolf Ropstad i KrF vil at hviledagen skal holdes hellig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Vis mer

- Vi mener begge deler blir feil. Åpnes det opp for at kommunene kan bestemme selv, vil etter hvert de andre kommunene følge etter, sier han.

De lokale små

Frp mener det er viktig å løfte debatten, også med tanke på nettbutikkene. Som skaper stor konkurranse for de lokale, små butikkene. Hjemdal sier at hun er redd for at med tiden, så kan de lokale butikkene forsvinne.

- Jeg tror at å ha søndagsåpne butikker, kan være med på å opprettholde aktivitet der folk faktisk bor. Kanskje også redde en del av butikkene.

Tror du at noen butikker vi føle på presset, hvis andre holder åpent?

- Jeg kan ikke svare for et helt næringsliv. Men det er snakk om at hensynet til omsetningen, som de lokale butikkene har, er viktigere.

SØNDAGSFRI: KrF og Knut Arild Hareide ønsker ikke søndagsåpne butikker, noe de viet en hel valgkampvideo til før valget i 2015. Video: KrF Vis mer

Ingen tvang

Selv om Frp kjemper kampen om å åpne for at alle kommuner skal få ha søndagsåpne butikker, kjemper de mest alene.

- Jeg skjønner ikke hvorfor de andre partiene ikke følger med oss. Det er ikke snakk om noen påleggelse å holde åpent, det er ikke tvang. Bare en mulighet. Jeg tror det betyr mye for lokalsamfunnet og for kundene.

KrF på sin side, mener at de andre butikkene ville følt på presset, dersom det hadde blitt aktuelt at hver enkelt kommune kunne bestemt selv.

Partiet står fortsatt sterkt på sitt prinsipp om søndagsfri. Partiet kunne ønsket at det ikke var mulig i utgangspunktet. Det begrunner de med at flest mulig trenger å få sikret tid med familien. I tillegg synes de det er nok kommersialisering.

- Jeg mener derfor at det er en viktig verdi å begrense åpningen av butikker på søndager. Det er både med hensyn til arbeidstaker og arbeidsgiver, sier Ropstad.

«Turistkommune»

Det er Fylkesmannen som bestemmer om en kommune er en såkalt «turistkommune», og får lov til å holde butikkene åpne den sjuende dagen i uka.

Tor Sande som er fylkesmann i Nordland, forteller at han merker en klar forskjell fra de tidligere åra.

- I fjor fikk cirka halvparten av søknadene som kom inn avslag, men nå er det flere som får søknaden innvilget, sier Sande.

Han forklarer at deres oppgave er å sette loven til side, ved å gi et unntak fra loven om søndagsåpne butikker. Måten de vurderer om en kommune er en turistkommune eller ikke, er ved å se på hvor mange som kommer.

- I perioder, som for eksempel på sommeren, må det være en stor ferd av turister. Det er til hensyn av dem, at butikkene skal kunne holde åpent. Loven skal gjelde uansett størrelse på butikkene.

Fylkesmannen i Nordland har nylig tatt en runde med Lofoten. De bestemte at Lofoten var i en særstilling, med sin enorme tilstrømning av turister. Reine, Ramberg og Ballstad har nå mulighet til å holde søndagsåpent i sine butikker.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media