NY HØRING: Hans Fredrik Grøvan (KrF) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite mener jussprofessor Gravers slakt av Forsvarsdepartementet styrker behovet for ny kontrollhøring rundt Forsvarets salg av overskuddsutstyr. 
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NY HØRING: Hans Fredrik Grøvan (KrF) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite mener jussprofessor Gravers slakt av Forsvarsdepartementet styrker behovet for ny kontrollhøring rundt Forsvarets salg av overskuddsutstyr. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Vil ha Søreide inn til ny kontrollhøring

Hans Fredrig Grøvan (KrF) om statsrådens håndtering etter Gravers slakt av FD.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kontrollkomiteens Hans Fredrik Grøvan (KrF) reagerer på jussprofessor Hans Petter Gravers slakt av Forsvarsdepartementets lovtolkning i saken om de såkalte Eritrea-lastebilene.

Grøvan er svært kritisk til forsvarsminister Ine Eriksen Søreides håndtering av saken. Forrige uke sa han at det brenner under beina på Forsvarsdepartementets ledelse. Han mener Gravers uttalelser ytterligere styrker argumentene for en ny høring i saken.

- Jeg opplever at Graver mener det fins et juridisk lovverk FD kunne tatt i bruk for å nekte salg av lastebiler og utstyr til et firma, som en visste havnet i Eritrea, sier Grøvan til Dagbladet.

Jussprofessor Graver reagerer på at Forsvarsdepartementet i mars i fjor omgjorde Forsvarets vedtak om å nekte salg av overskuddsmateriell til Kongsberg-firmaet AS Roger Jensen. Forsvaret nektet selskapet adgang på forsvarsauskjoner etter at FNs sanksjonskomité slo alarm om brudd på våpenembargoen mot skrekkregimet i Eritrea.

- Galt og uheldig Tross anklagene fra FN, og det faktum at Utenriksdepartementet har anmeldt saken og at AS Roger Jensen og en norsk-eritreisk forretningspartner er under etterforskning hos Politiets sikkerhetstjeneste, mener FD at det ikke finnes lovhjemmel til å nekte Kongsberg-firmaet å kjøpe mer utstyr fra Forsvaret.

- Jeg mener at vedtaket til Forsvarsdepartementet er både galt og uheldig, sier Graver til Dagbladet, og mener departementet utsetter seg for særlig risiko og ansvar om mer utstyr havner på avveie etter et slikt vedtak.

- Søreide må svare - Det er ikke lenger bare en systemfeil innad i FLO, men statsrådens håndtering understreker behovet for en brei gjennomgang av regler, rutiner og praktiseringen av disse. Dette understreker behovet for å forfølge saken gjennom ny høring. Saken bør knyttes sammen med båtsaken. Og forsvarsministeren bør svare for egen håndtering av saken, sier Hans Fredrik Grøvan.

Han er ikke fornøyd med at lastebilavsløringen kommer like etter at Søreide selv sto foran kontrollkomiteen i høring og ga uttrykk for at hun ikke kjente til andre kritikkverdige eksportsaker knyttet til overskuddsutstyr fra Forsvaret. Når professor Graver også kritiserer det juridiske grunnlaget departementet bruker for å fortsette salget til en mistenkt kjøper, vil Grøvan ha Søreide tilbake i høringssalen.

Kontrollkomiteen skal møte om saken i ettermiddag.

HJEMMEL: Ine Eriksen Søreide og departementet kritiseres nå for sin lovtolkning rundt de såkalte Eritrea-lastebilene. Fotomontasje: FN/Dagbladet
HJEMMEL: Ine Eriksen Søreide og departementet kritiseres nå for sin lovtolkning rundt de såkalte Eritrea-lastebilene. Fotomontasje: FN/Dagbladet Vis mer