Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha spesialordning for å få syrere ut i arbeid

Enorm pågang av syrere som ønsker utdanningen sin godkjent, gjør at NOKUT frykter årelange køer. Nå åpner de for en spesialordning som gir midlertidig godkjenning for syrerne.

VENTER PÅ AUTORISERING: Noor er 12 år, og kommer fra Syria. Der ble det for farlig, særlig for unge jenter. Familien fikk henne til Sverige ved hjelp av menneskesmuglere, og deretter ble hun hentet til Norge av onkel Abdulfattah Al-Mozzen. Han lærer seg norsk og jobber iherdig med å bli autorisert som lege i Norge. Foto: Heidi Røsok-Dahl / NTB scanpix
VENTER PÅ AUTORISERING: Noor er 12 år, og kommer fra Syria. Der ble det for farlig, særlig for unge jenter. Familien fikk henne til Sverige ved hjelp av menneskesmuglere, og deretter ble hun hentet til Norge av onkel Abdulfattah Al-Mozzen. Han lærer seg norsk og jobber iherdig med å bli autorisert som lege i Norge. Foto: Heidi Røsok-Dahl / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) har ansvaret for å sjekke og verifisere utenlandske utdanninger til bruk i det norske arbeidsmarkedet.

De står nå til halsen i arbeid, som følge av asylstrømmen.

I september varslet NOKUT at kapasiteten var på bristepunktet, og at det vil medføre høyere saksbehandlingstid for asylsøkere og andre som trenger å få sin utdanning godkjent for å komme ut på det norske arbeidsmarkedet.

Men med den tiltakende strømmen av flyktninger, er september-varselet allerede utdatert.

I et nytt notat, sendt til Kunnskapsdepartementet, som Dagbladet har fått tilgang til, understreker NOKUT behovet for fem nye årsvark, og ønsker å se på muligheten for ekstraordinære løsninger.

NOKUT registrerte 199 søknader om godkjennelse av syriske utdanningsdokumenter i perioden januar-august 2015. Det er fire ganger så mange som året før.

«En økende andel av søknadene med syrisk utdanning har mangelfull dokumentasjon og må henvises til NOKUTs godkjenningsordning for flyktninger, UVD-ordningen. Godkjenningsordningen inkluderer sakkyndige vurderinger av hver enkeltutdanning og er svært ressurskrevende», skrriver NOKUT.

NOKUT jobber nå med en evaluering av i hvilken grad de kan ha tillit til utdanningspapirene de syriske asylsøkerne har med seg. De frykter «årelange køer», dersom de lander på at de syriske utdanningsdokumentene ikke er pålitelige nok.

Les også: Så godt utdannet er syrerne.


Vurderer tilliten «NOKUT vurderer nå hvorvidt vi kan ha tillit til utdanningsdokumenter (notoritet) fra Syria. Manglende tillit vil medføre at NOKUT må henvise syriske søkere til UVD-ordningen (...) Vi er i dialog med LandInfo, Nasjonalt ID-Senter og den norske ambassaden i Amman for deres innspill på de relevante problemstillingene. Målet er å ferdigstille et internt notat om dette i løpet av oktober 2015.», heter det i notatet til Kunnskapsdepartementet.

«Skulle vi konkludere med at NOKUT ikke kan ha tillit til utdanningsdokumenter (notoritet) fra Syria, vil dette medføre at de syriske flyktningene vil måtte henvises til UVD-ordningen. Med tanke på den antatt store økningen av syriske søkere i 2016, vil resultatet bli en svært stor restanse i UVD-ordningen. I verste fall vil det resultere i årelang kø for NOKUTs UVD-ordning», heter det videre. 

Spesialordning For å forhindre at syrere havner i en nærmest uendelig kø, ønsker NOKUT nå å åpne for en spesialordning tilpasset syriske flyktninger.

«Vi ser nå på muligheten for en midlertidig vurderingsordning for flyktninger, som kan være spesialtilpasset personer med syriske kvalifikasjoner. Det innebærer at NOKUT gjennomfører en vurdering av kvalifikasjonene uten et juridisk bindende vedtak med tre års gyldighet. I løpet av gyldighetsperioden kan flyktninger søke om generell godkjenning. For søkere som ansees å ha mangelfull dokumentasjoner må et intervju være en del av prosedyren. En slik midlertidig vurderingsordning for flyktninger vil skape et behov for ekstra ressurser. Det er likevel på det rene at dette vil være langt mindre ressurskrevende enn om alle personer med syriske kvalifikasjoner henvises til og vurderes gjennom UVD-ordningen».

NOKUT sier til Dagbladet at de så langt ikke har fått noen tilbakemelding fra kunnskapsdepartementet på brevene.

Når det gjelder vurderingen av om syriske utdanningsdokumenter er tilstrekkelig pålitelige, er vurderingen ikke klar.

- Det er for tidlig å forskuttere noe om konklusjonen, sier direktør for utenlandsk utdanning i NOKUT, Stig Arne Skjerven til Dagbladet.

- Selve integreringsnøkkelen NOKUT mener at de sitter i en nøkkelposisjon i forhold til en vellykket integregrering av de mange nye asylsøkerne som ankommer Norge.

- Godkjenningen av utdanningen helt sentral i norsk integreringspolitikk. Med det kan de raskt bli selvstendige og komme seg ut i arbeid, sier Skjerven.

- Yrkesdeltakelse hindrer sosialt utenforskap, og hindrer at folk havner på sosiale ytelser,

Utdanningsnivået til de syriske flyktningene som har kommet til Norge er ikke kartlagt, men basert på andre lands erfaringer mener NOKUT at syrernes utdanninsnivå er relativt høyt. Betraktelig lavere enn i den norske befolkningen, men høyere enn for eksempel det som var tilfellet for flyktningene fra Balkan på 90-tallet.

HAR MYE JOBB:- Godkjenning av utdanning er helt sentral i norsk integreringspolitikk, sier direktør for utenlandsk utdanning i NOKUT, Stig Arne Skjerven.
HAR MYE JOBB:- Godkjenning av utdanning er helt sentral i norsk integreringspolitikk, sier direktør for utenlandsk utdanning i NOKUT, Stig Arne Skjerven. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!