Vil ha Statoil ut av Libya

SVs Bård Vegar Solhjell taler Jonas Gahr Støre midt i mot.

- UT AV LIBYA: Nestleder i SV Bård Vegard Solhjell mener det er lite som tåler for at Statoil vil fortsette sitt engasjement i Libya. Han ser aller helst at det norske selskapet avslutter sitt engasjement i landet. I tillegg vil han at Norge slutter å selge våpen til diktatoriske regimer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
- UT AV LIBYA: Nestleder i SV Bård Vegard Solhjell mener det er lite som tåler for at Statoil vil fortsette sitt engasjement i Libya. Han ser aller helst at det norske selskapet avslutter sitt engasjement i landet. I tillegg vil han at Norge slutter å selge våpen til diktatoriske regimer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (Dagbladet): I tillegg krever SV-nestlederen at Norge stopper all våpensalg til diktaturer.

SVs parlamentariske leder og nestleder, Bård Vegar Solhjell ser aller helst at Statoil avslutter sitt engasjement i Libya.

- Min oppfatning er at Statoil bør trekke seg ut av Libya. Jeg tipper at vi i framtida ikke kommer til å se at Statoil fortsetter sitt engasjement i landet, sier Solhjell til Dagbladet.

- Jeg synes Statoil bør vurdere sin deltakelse i andre diktaturer og regimer, legger han til.

Taler Støre midt i mot
Etter FN-intervensjon mot Libya forrige fredag, sa Jonas Gahr Støre følgende om Statoils engasjement i Libya:

- Vi vil ikke instruere Statoil til å trekke seg ut av Libya, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre til Dagsavisen 22. mars.

Statoil har hentet ut 2,3 milliarder kroner fra oljevirksomhet i Libya de siste tre årene, ifølge Vårt Land.  21. februar stengte Statoil sitt Libya-kontor og sendte hjem sine ansatte.

Denne uken truet Libyas utenriksminister Shoki Ghanem med å annullere kontraktene med Statoil om de ikke umiddelbart starter opp oljeproduksjonen i landet.

Unnlatelsessynd
I sin tale til landsmøte lørdag formiddag gjorde SV-nestlederen det klart at Norge ikke må investerer i autoritære regimer.

- 2011 har vært frihetens og demokratiets år så langt. Det har vært de glemte konfliktenes og den bunnløse fattigdommens år. Det er en ambisjon jeg har laget meg i utenrikspolitikken, at vi skal være like opptatt av unnlatelsessyndene som syndene våre, sa han og understreket:

- Det er jo ikke slik at Vesten angriper Kadhafi på grunn av olje. Vesten har tvert imot latt Kadhafi, og andre arabiske ledere, få holde fram på grunn av olje. Vi har akseptert diktatur og brudd på menneskerettighetene for å ha stabilitet.

- Ikke bare akseptert; investert i, solgt våpen til. Norge har solgt våpen til Egypt, Saudi Arabia og en rekke andre arabiske regimer. Nå er det på tide å slutte å selge våpen til diktatorer, og i stede bygge demokrati, sa SVs parlamentariske leder videre.

Stoppe våpensalg
Til Dagbladet utdyper han:

- Jeg er ikke nødvendigvis for at vi ikke skal ha et næringssamarbeid med alle diktaturer, for jeg tror effekten av samarbeid ikke er ubetydelig. Men vi skal ikke selge våpen til dem.

Derfor vil Solhjell at SV skal arbeide for at regjeringen går inn for at det i de etiske retningslinjene blir umulig for norske selskaper å eksportere våpen til diktatorer.

- Hvorfor mener du Statoil bør ut av Libya, mens det i andre tilfeller kan være greit med næringslivssamarbeid med diktaturer?

- Generelt så tror jeg at økonomisk kontakt og samarbeid kan ha en demokratiserende effekt på diktaturer, men det må alltid veies opp mot regimets oppførsel, sier han og legger til:

- Grovheten og brutaliteten i Kadhafis angrep på egen befolkning er av en slik karakter at en bør sette ned foten.

 

VIL IKKE: Til Dagsavisen denne uka gjorde utenriksminister Jonas Gahr Støre det klart at "vi vil ikke instruere Statoil til å trekke seg ut av Libya". Nå sier SV noe annet. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
VIL IKKE: Til Dagsavisen denne uka gjorde utenriksminister Jonas Gahr Støre det klart at "vi vil ikke instruere Statoil til å trekke seg ut av Libya". Nå sier SV noe annet. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer