Vil ha «steinleggerpoliti» for å stoppe asfaltbandene

- Jeg nøler ikke med å si at dette nærmer seg en slags mafiavirksomhet.

REAGERER: Torbjørn Røe Isaksen - ifølge enkelte Norges neste arbeidsminister - vil ta et endelig oppgjør med omreisende steinleggerbander, ofte drevet av irske familier som tjener fett på svart arbeid i Norge. 
Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
REAGERER: Torbjørn Røe Isaksen - ifølge enkelte Norges neste arbeidsminister - vil ta et endelig oppgjør med omreisende steinleggerbander, ofte drevet av irske familier som tjener fett på svart arbeid i Norge. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torbjørn Røe Isaksen (H), stortingsrepresentant for Telemark Høyre og medlem av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, har fått nok av omreisende steinleggerfamilier som knyttes til krypskyting av neshorn, menneskehandel og organisert kriminalitet.

- Jeg nøler ikke med å si at deler av dette nærmer seg en slags mafiavirksomhet, sier Røe Isaksen til Dagbladet.

Mannen som fort kan bli Norges neste arbeidsminister reagerer kraftig på Dagbladets opprulling av virksomheten til omreisende irske steinleggerfamilier. Familienes selskaper knyttes til neshornhandel og organisert kriminalitet, og bedriver utstrakt sosial dumping.

- Den slags lønns- og arbeidsforhold er uakseptable, men i tillegg driver flere av disse bandene ulovlig og svindler det norske samfunnet for millioner, sier Røe Isaksen.

ORGANISERT: Ifølge Økokrim tjener flere av familiene som tilbyr steinlegging svart i Norge stort på handel med ulovlig skutt neshorn. Foto: Reuters / NTB scanpix
ORGANISERT: Ifølge Økokrim tjener flere av familiene som tilbyr steinlegging svart i Norge stort på handel med ulovlig skutt neshorn. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Han mener et eget steinleggerpoliti kan løse problemet.

«Steinleggerpoliti» - Dette må stanses og for å få det til må vi mobilisere både offentlig sektor, næringsliv, fagforeninger og vanlige borgere. Arbeidstilsynet, Skattemyndighetene, Brønnøysund og politiet må koordinere seg. Vi har foreslått et slags «vaskepoliti» - altså en egen gruppe i Arbeidstilsynet - for å ta de mest useriøse aktørene i renholdsbransjen. Noe slikt kunne kanskje fungert også i denne sammenhengen.

LES OGSÅ: • Ekspertene svarte om steinleggerne.

I en rekke tilfeller er forbrukere blitt bøtelagt fordi de har hyret håndverkere som ikke betaler moms.

- Hovedansvaret ligger først og fremst hos de som lurer og svindler. En del forbrukere kjøper nok også disse tjeneste i god tro, Dagbladet har jo blant annet dokumentert at steinleggerne operer med falske momskvitteringer. Men alle må ta ansvar for å ikke kjøpe tjenester svart. Det kan være billigere, men er med på å undergrave den norske velferdsmodellen, sier Røe Isaksen.

Perfeksjonert - Hvorfor er det vanskelig å stoppe disse gruppene?

- De har trolig perfeksjonert svindelen og lureriet sitt gjennom mange år. Det handler trolig også delvis om manglende koordinering og innsats.

En rekke firmaer lurer Norge ved å trikse med momsregistrering, endre identitet og sluse penger ut av Norge. Røe Isaksen mener at det norske systemet - i utgangspunktet - ikke er for naivt, men sier:

- Vi må slå enda hardere til mot slike internasjonale bander nettopp fordi vi lever i en verden hvor mennesker og penger lett kan flyttes over landegrensene.

- Bånn av bånn Det er Fellesforbundet som organiserer steinleggere i Norge.

- Utover noen henvendelser fra svindlede kunder og en enkelt sak på vegne av noen baltiske arbeidstakere, har vi hatt lite befatning med dette, sier Jonas Bals, rådgiver i Fellesforbundets samfunnspolitiske avdeling, til Dagbladet.

Vis mer

- Men vi er kjent med at virksomheten drives. Vi har erfart at dette er et helt annet sjikt av arbeidsmarkedet enn man vanligvis snakker om. Det er bånn av bånn, og vanskelig å organisere, sier Bals.
 
- Vi har etter hvert fått ganske mange medlemmer og kontakter i de polske, litauiske og latviske miljøene. Men vi er avhengig av at informasjonen om folks rettigheter, og mulighetene for å kreve disse rettighetene, også blir spredt til de som befinner seg lengst ned i arbeidsmarkedet. Der er mange i realiteten prisgitt kriminelle arbeidsgivere. På større byggeprosjekter har vi som oftest et tillitsmannsapparat, og organisasjonsapparatet vårt er ute i felten. I folks hager er vi av naturlige grunner dårligere representert.