Corona:

Vil ha store lettelser før helga

Rakkestad kommune håper på betydelige lettelser i smitteverntiltak allerede før helga. Mens Ås kommune er åpne for lettelser i skjenkereglene.

LETTELSER: Rakkestad kommune håper på betydelige lettelser før helga. Foto: Rakkestad kommune
LETTELSER: Rakkestad kommune håper på betydelige lettelser før helga. Foto: Rakkestad kommune Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 116 000 +231
innlagt117 +7
døde 757
påvist smittet 158 000 000+638.1K
døde 3 290 000 +9.8K
Se mer

Ordfører Ola Nordal (Ap) i Ås kommune opplyser til Dagbladet at han forventer en ny beslutning fra regjeringen om tiltaksnivået i kommunene i Viken torsdag ettermiddag. Nordal håper på lettelser for Ås kommune.

Ås og Rakkestad er de eneste kommunene i fylket som oppgir at de har kontroll på smittespredningen, men likevel er underlagt tiltaksnivå 5A, som er regjeringens strengeste tiltaksnivå.

- Vi bør fortsatt ha strenge smitteverntiltak, men ikke på langt nær så strenge som vi har nå, sier Nordal til Dagbladet og fortsetter:

GÅR HARDT UT: I en video på Instagram går Leif Einar «Lothepus» knallhardt ut mot norske corona-demonstranter. Video: @lothepus. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Mobilitet

- Det viktigste for oss på nåværende tidspunkt, er å ha et tiltaksnivå som samsvarer med tiltaksnivået som nabokommunene våre har. Det har vært en veldig uheldig ordning i forbindelse med dette i de to foregående ukene, og det ulike tiltaksnivået har ført til økt mobilitet i lokalsamfunnet.

- På hvilken måte da?

- Folk har reist til butikker i nabokommunene i stedet ettersom det er åpent der. For vår del gjelder dette først og fremst Vestby og Frogn, men man bør også tilstrebe å ha samme tiltaksnivå i Nordre Follo, sier Nordal som opplyser at han har informert myndighetene om dette, og at han opplever at de er lydhøre.

Frogn og Vestby har nemlig vært underlagt tiltaksnivå 5B siden 12. april.

GRÅTKVALT: Svein «Charter-Svein» Østvik bryter sammen i tårer etter han deltok på lørdagens demonstrasjon i Oslo mot coronatiltakene. Video: Brage Lie Jor / Dagbladet TV Vis mer

Lettelser før helga

Ordfører i Rakkestad kommune, Karoline Fjeldstad (Sp), opplyser til Dagbladet at hun synes det var feil av regjeringen å bevare tiltaksnivå 5A i Rakkestad da det ble gjort endringer i tiltakene 12. april.

- Vi har gitt klar beskjed om at vi ble feilplassert sist gang da vi måtte fortsette med tiltaksnivå 5A. Nå har vi igjen påpekt at vi har lite smitte, og at vi har kontroll på smitteveier. Vi forventer betydelige lettelser, og vi ønsker at det skjer før helga. Vi er spente på pressekonferansen i morgen, sier Fjeldstad til Dagbladet.

Dagbladet spurte ordføreren om hvilke lettelser hun håper på.

- Næringslivet må få lov til å åpne. Jeg tror at folk må få lov til å møtes noe mer. Også håper jeg på ytterligere åpning av fritidsaktiviteter for barn og unge.

PARKLIV: Helga var preget av varme dager, og folk i Oslo benyttet anledningen til å samles i mange av byens parker. Dette sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad kommer med en klar oppfordring til festklare Oslo-borgere. Video: Dagbladet Vis mer

Lettelser i Ås

Ås-ordfører Nordal forteller at han også håper at butikker kan få holde åpent igjen.

- Det er veldig viktig for oss at næringslivet nå får anledning til å holde butikker og serveringssteder åpent så langt det er forsvarlig.

Nordal synes det er fornuftig å lette på skjenkereglene

- Skjenkerestriksjonene er nasjonalt regulert, så vi har ikke tenkt så veldig mye på det. Men vi synes at det er fornuftig med en forsiktig åpning for skjenking i begrenset omfang. Dette på grunn av at det er vår, og at det vil være hyggelig å kunne gå ut så lenge restaurantene kan lage trygge og hyggelige rammer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer