Vil ha strafferabatt etter Kamikaze-tilståelse

Chris Pham (36) erkjente all skyld for drapet på Mohamed Ahssain.

TILSTO Ahssain skulle selge utestedet Kamikaze og ville ha to millioner kroner under bordet. Han ble funnet i bagasjerommet på Volvoen til Quang Minh Pham som var på permisjon fra Berg fengsel, men ble stanset av politiet på E-18 ved Langangen i Telemark. Quang Minh Pham (34) er dømt for drapet. Foto: TV2
TILSTO Ahssain skulle selge utestedet Kamikaze og ville ha to millioner kroner under bordet. Han ble funnet i bagasjerommet på Volvoen til Quang Minh Pham som var på permisjon fra Berg fengsel, men ble stanset av politiet på E-18 ved Langangen i Telemark. Quang Minh Pham (34) er dømt for drapet. Foto: TV2Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Chris Pham (36) erkjente all skyld for drapet på Mohamed Ahssain og ba retten dømme ham til forvaring. Likevel ber han om strafferabatt når ankesaken starter i lagmannsretten tirsdag.

Alle de tre tiltalte etter drapet på nattklubben Kamikaze i Oslo må møte i Borgarting lagmannsrett på tirsdag. Selv om saken er oppklart, er det uenighet om straffene er strenge nok.

Mohamed Ahssain ble drept på nattklubben i februar 2007. Drapet er betegnet som ekstremt brutalt og de tre tiltalte fikk strenge straffer da saken ble behandlet i Oslo tingrett før jul i fjor.

Strafferabatt

Pham, som de psykiatrisk sakkyndige betegnet som et menneske med dyssosial personlighetsforstyrrelse, ba selv Oslo tingrett om å bli dømt til forvaring. Han begrunnet det med at forvaringsdømte får bedre oppfølging og hjelp enn de som blir dømt til fengselsstraff. Likevel har han anket straffen på 20 års forvaring med en minstetid på ti år.

- Straffeloven sier at det skal gis straffrabatt ved erkjennelse av straffskyld. Dersom straffrabatt skal gi noen mening i tilfeller hvor resultatet er en forvaringsdom, må dette innebære at retten korter ned på minstetiden. Det gjorde ikke tingretten, sier Phams forsvarer, advokat Thomas Berge, til NTB

DREPT: I 2007 deltok flere tusen mennesker i begravelsen  til avdøde Mohamed Ahssain (31) i den marokkanske moskeen i Oslo.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
DREPT: I 2007 deltok flere tusen mennesker i begravelsen til avdøde Mohamed Ahssain (31) i den marokkanske moskeen i Oslo. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

Påtalemyndigheten mener forvaringsstraffen mot hovedmannen Pham er grei, men har anket fengselsstraffene mot de to øvrige.

Krever forvaring

Tommy Henriksen (39) ble dømt for overlagt drap, men retten konkluderte med at han burde dømmes til fengsel og ikke forvaring. Den tredje tiltalte, Mohammad Usman Ali (25), er i motsetning til de to andre, dømt for forsettlig drap og har fått 15 års fengsel.

- Påtalemyndigheten mener at både Usman Ali og Tommy Henriksen bør idømmes forvaring, sier statsadvokat Trude Elisabeth Sparre til NTB.

Hun legger til at påtalemyndigheten også er uenig i tingrettens dom hvor Usman Ali bare ble dømt for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter, og ikke overlagt drap på samme vilkår.

Tidligere dømt
DREPT: Mohamed Ahssain. Foto: TVNorge
DREPT: Mohamed Ahssain. Foto: TVNorge Vis mer

Alle de tre er tidligere straffedømt, to av dem for drap - Ali for drap på sin svigerinne, Pham for et drap på Bryne i Rogaland 1998. Henriksen var dømt for incest.

Alle sonet fengselsstraffer, men hadde permisjon da de utførte drapet på Ahssain i kjelleren i bygningen der nattklubben Kamikaze lå i Oslo sentrum.


(Ntb)

BLOMSTER: Venner og familie la ned blomster utenfor Club Kamikaze i Kristian IVs gate i Oslo. Foto: Erik Johansen / SCANPIX
BLOMSTER: Venner og familie la ned blomster utenfor Club Kamikaze i Kristian IVs gate i Oslo. Foto: Erik Johansen / SCANPIX Vis mer