Vil ha strafferabatt

Advokaten til Anne-Kat. Hærland vil ha strafferabatt for belastende medieomtale. Frekt, mener direktør i Trygg Trafikk, Leif A. Ellevset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Dette er en rabatt som en vanlig person aldri vil kunne oppnå. Hun har valgt yrket sitt selv, og må derfor ta det som kommer på godt og vondt. Jeg mener det er frekt av advokaten å kreve dette. Hun har lagt lista høyt for seg selv, sier Ellevset til Dagbladet.

- Mediedekningen i denne saken har vært så stor at vi mener det bør være et relevant straffeutmålingsmoment, sier Anne-Kat. Hærlands forsvarer, Peter Nørgaard, til Dagbladet.

Han vil gå igjennom og dokumentere det som har vært av medieomtale i saken.

Hærland er tiltalt for fyllekjøring med 1,26 i promille, den 11.november i fjor. Hun er også tiltalt for å ha stukket av fra en kollisjon uten å si i fra. Under den famøse bilferden krasjet hun med to biler. .

- Ikke noe offer

- Anne-Kat. har stått i den offentlige gapestokken, og det må være med i vurderingen. I hvilken grad det skal ha betydning må være opp til retten å avgjøre.

Jeg ser at lavere straff på grunn av medieomtale kan vært et problem i en mer alvorlig sak, men jeg mener det ikke er noe problem i denne saken. Det er en belastning som den alminnelig mann ikke får i en tilsvarende sak, sier Nørgaard.

Tor Erling Staff har ingen tro på at NRK-kjendisen vil få noen strafferabatt.

- Anne-Kat. er en ung, vakker og karismatisk kvinne som ikke trenger en slik rabatt. Hun har utnyttet det som ligger i episoden godt, og er ikke noe offer. Hun lever av å tukle med andre, og andre må derfor få tukle med henne. Det er tillat av dem å prøve dette, men jeg har ikke tro på at de vil vinne gjennom, sier Tor Erling Staff til Dagbladet.

- Meningsløs

Han er derimot enig i at «mediestraffen» kan være hard.

- Mediene er det første straffeorganet vi har i dette samfunnet. Og i noen situasjoner kan det være på sin plass med en medierabatt.

Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening mener at en medierabatt til Anne-Kat. vil vil være meningsløs.

- Medierabatt blir helt meningsløst i dette tilfellet. Hærland har selv omtalt dette i media, og er en person som jobber i media så da blir det langt fra rimelig å gi noen rabatt, mener Øy.

Leif A. Ellevset i Trygg Trafikk tror en medierabatt til Anne-Kath. vil rokke ved manges rettferdighetsfølelse.

- For en yrkessjåfør, som er helt avhengig av å ha sertifikat, ville det ikke vært snakk om noen som helst rabatt. Det er vanskelig å forstå hvorfor hun skal slippe rimeligere unna, sier Ellevset.

Han er overrasket over at advokat Nørgaard mener saken er lite alvorlig.

- Dette er jo en alvorlig sak, og det er svært overraskende at de mener dette. For det første kjørte hun bil med en svært høy i promille. Dessuten kjørt fra stedet uten å si i fra. Det er en meget alvorlig handling, og hun må ta det som følger. Har hun et ønske om å komme gjennom dette rakrygget bør hun ikke be om å få noen medierabatt.

Aksepteres ikke

Høyesterett aksepterer ikke medierabatt i straffesaker. Likevel fortsetter tingrettene å bruke medieomtale som argument for å gi mildere straff.

Da Einar Chr. Nagell-Erichsen i mars 2003 ble dømt for innsidehandel la retten vekt på at den omfattende medieomtalen «må ha vært en belastning». Retten er dessuten forarget over at Nagell-Erichsen er blitt utsatt for «raljering i underholdningsprogrammer på TV». «Raljeringen» skjedde blant annet i «Nytt på nytt», der nettopp Anne-Kat. er en av hovedfigurene.

I en av Airbus-sakene(fra 1996) slår Oslo byrett fast at domfelte «og hans familie er blitt utsatt for store belastninger gjennom sakens oppslag i media», og setter ned straffen.

Samtidig behandlet Ofoten herredsrett en stor svindlersak - den dreide seg om 186 millioner kroner - og mye publisitet «tillegges en viss vekt i formildende retning.»

I Espen Høiby-saken høsten 2003 er Kristiansand tingrett inne på det samme:

Det er ikke omtale i seg selv retten reagerer på, det er dimensjonene. «Eksepsjonell», er tingrettens vurdering av det offentlige oppstyret.

Kan få strafferabatt: Anne-Kat Hærlands forsvarer, advokat Peter Nøgaard mener mediedekningen har vært så stor at hun bør få strafferabatt.