Vil ha strengere blasfemilov

Abid Raja mener Muhammed-tegningene er en latterliggjøring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg tror ikke det kristne bladet Magazinet trykket bildene av Muhammed for å teste grensene for ytringsfriheten. Jeg tror derimot at redaktøren visste utmerket godt at offentliggjøringen av bildene ville provosere muslimer.

Det sier advokat og kommentator i Morgenbladet Abid Raja til Dagbladet.no. Raja etterlyser nå en ny blasfemibestemmelse i den norske straffeloven for å forhindre at liknende konfliktsituasjoner skal oppstå i fremtiden.

- Tegningene og trykkingen av tegningene er en hån, og jeg ser ikke formålet med det. Derfor ønsker jeg en blasfemiparagraf som beskytter mot hatefulle ytringer, sier Raja.

Ifølge han oppfatter mange muslimer det som vestlig arroganse når europeiske aviser  trykker Muhammed-tegningene.

- Men bildeforbudet av Muhammed gjelder ikke for ikke-troende, er det ikke da tillatt i ytringsfrihetens navn for avisene å trykke tegningene? - Dette handler ikke om offentliggjøring av Profeten Muhammeds-bilder. Det handler om latterligjøring av Profeten Muhammed på bildene.

Sovende paragraf

Raja tror ikke Magazinets publisering av tegningene vil omfattes av dagens blasfemibestemmelse. Det er en sovende paragraf som ikke har vært i bruk siden 1931.

Da ble forfatteren og samfunnsdebattanten Arnulf Øverland tiltalt for blasfemi etter å ha holdt foredraget Kristendommen, den tiende landeplage i Studentersamfundet. Øverland forsvarte seg selv i retten, og saken ble henlagt.

VESTLIG ARROGANSE: Mange muslimer opplever trykkingen av Muhammed-tegningene som vestlig arroganse. Advokat Abid Radja ser ikke formålet med trykkingen Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD/DAGBLADET
VESTLIG ARROGANSE: Mange muslimer opplever trykkingen av Muhammed-tegningene som vestlig arroganse. Advokat Abid Radja ser ikke formålet med trykkingen Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD/DAGBLADET Vis mer

Da ny lov om ytringsfrihet skulle vedtas i Norge, ble det foreslått at blasfemiparagrafen skulle avskaffes. Fornuftig, mener Raja.

- Jeg tror ikke blasfemiparagrafen kommer til anvendelse i denne saken, og det har heller ikke vært noe tema for meg å anmelde saken.

- Derimot mener jeg vi burde ha en blasfemibestemmelse som kan hindre denne type latterliggjøring av svakere grupper. Publiseringen av bildene har ikke annet formål enn å krenke, sier Raja.

Han forklarer de sterke reaksjonene blant muslimer her hjemme og i utlandet med at de ikke har muligheten til å ta til motmælse, slik han selv har.

- I Norge finnes det vel 100.000 muslimer. 90 prosent av disse tenker og føler annerledes enn nordmenn om tegningene. De er opprørt og krenket over Profet Muhammed-tegningene, sier Raja og frykter vi kan få kriseartet situasjon i Norge om noen år.

Regjeringen vil ikke høre
Professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo, Eivind Smith, bekrefter at utvalget som ble nedsatt for å vurdere Grunnlovsbestemmelsen om ytringsfrihet, foreslo å fjerne den gjeldende blasfemiparagrafen.

- Utvalget ville avskaffe blasfemibestemmelsen, men Regjeringen ville ikke høre etter. Dersom vi foreslo i dag ville de i hvert fall ikke lytte, sier Smith til Dagbladet.no.

Advarer mot vold

Raja advarer muslimene mot bruk av vold og trusler om vold.

- Slik jeg ser det, gjør trusler om vold fra muslimsk hold situasjonen verre for muslimene selv. Islam tillater ikke vold, og jeg tar strekt avstand fra enhver voldshandling som tilsvar på trykking av bildende.