Vil ha strengere LAR-behandling av gravide

En ekspertgruppe vil ha strengere retningslinjer for legemiddelassistert rehabilitering (LAR) av gravide kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Et konsensuspanel mener retningslinjene må skjerpes og kommer med en samstemt uttalelse med konkrete forslag til endring i LAR-behandlingen, skriver Aftenposten.

Den gravide må få mulighet til å velge forskjellige modeller for behandling av sin avhengighet under graviditeten, må inngå en kontraktsmessig forpliktelse til å avstå fra andre rusmidler enn det hun er avhengig av, samt at barna bør få spesiell oppfølging lenger enn til skolealder.

– Det er enighet om at mors bruk av rusmidler er skadelig for barnet. Legemidlene som brukes i LAR, metadon og buprenorfin, kan ikke frikjennes for å kunne gi skader hos fosteret eller barnet, sier konsensuspanelets leder, Jørg Mørland, som er rettstoksikolog og professor.

Utvalget konkluderer med at kvinner som får LAR, bør oppfordres sterkt til å bruke langtidsvirkende prevensjon under behandling, ikke som i dag hvor de tilbys prevensjon.

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier at retningslinjene for gravide i LAR vil bli endret, og at Helsedirektoratet vil vektlegge rapporten i sin revisjon.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer