Vil ha strengere straff for smugling

Økokrim-sjef Einar Høgetveit mener strafferammen for smugling er for lav. Han vil skjerpe tolloven ved å tredoble strafferammen fra to til seks års ubetinget fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er enorme fortjenester å hente for de som driver med smugling. Det er for lite å true med en strafferamme på to års fengsel, sier Høgetveit til Dagbladet.

Høgetveit sendte i fjor et brev til Finansdepartementet. Han foreslår å heve strafferammen i tollloven fra to til seks års ubetinget fengsel.

Stor fortjeneste

Norge er et attraktivt land for kriminelle. Dagbladet har de siste dagene snakket med en rekke personer i spritsmuglermiljøet - samtlige understreker at de kynisk ser på hvilke lovbrudd som fører til minst mulig straff, dersom de blir tatt.

Høgetveit sier at også de har fått signaler om at storsmuglerne ser på et fengselsopphold av begrenset varighet som rent forretningsmessig.

Fortjenesten i de største spritsmuglersakene er i dag langt større enn i de største narkotikasakene, som har en strafferamme på 21 års fengsel.

Særnorsk

En paragraf i alkoholloven har i dag en strafferamme på seks års fengsel. Problemet til politiet og påtalemyndigheten er at alkoholloven er et særnorsk fenomen.

- Vi kom over dette problemet i en sak der en nordmann ble dømt for smugling av 900000 liter sprit. Han ble pågrepet i Italia, men utlevert til Norge. Men forutsetningen for å bli utlevert, var at mannen ble siktet etter tolloven og ikke alkoholloven. I Italia er det nemlig ikke noe som heter alkohollov. Dermed fikk vi ham ikke utlevert på noe annet enn tolloven, og det betydde at han bare kunne stilles for retten etter denne loven. I stedet for å bruke en strafferamme på seks års fengsel endte vi opp med to år. Mannen ble også dømt til to års fengsel, noe vi synes er for lite, sier Høgetveit.

Støtter forslaget

Økokrims erfaring er at de fleste land avslår å yte bistand på grunnlag av alkoholloven. Det betyr i klartekst at dersom en spritsmugler blir pågrepet i utlandet, kan ikke norske myndigheter bruke alkoholloven, som har en strafferamme på seks års fengsel.

- Vi ville løst dette problemet dersom vi hadde hevet strafferammen i tolloven fra to til seks år. Dette er et verktøy som vi kunne brukt for å håndtere de groveste tollovertredelsene, mener Høgetveit.

Også Tolldirektoratet støtter forslaget fra Økokrim.

Smuglervarene Økokrim først og fremst har i søkelyset, er tobakk, sprit, dyre biler og forbruksvarer pålagt høye avgifter.

METANOLJAKT: Ekspertene på Kripos i Oslo jobber nå intenst med å analysere den beslaglagte smuglerspriten.