Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha stridsvogner på Karl Johan

Hvis Forsvaret får viljen sin, vil 40 tonn tunge stridsvogner og stormpanservogner rulle gjennom Oslo sentrum den 27. mai i anledning Akershus festnings 700-årsjubileum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Aftenposten ønsker Hæren å markere jubileet ved å vise frem personell og materiell.

- Vi ønsker et arrangement som kan trekke folk mot festningen og utstillingen vi skal ha der, forteller oberstløytnant Egil Vindorum i Hærstaben.

Den planlagte militærparaden skal gå fra Universitetsplassen, via Karl Johan, Akersgata, Tollbugata, Kongens gate, Myntgata, Kirkegata og til Akershus festning.

Soldater, lette kjøretøyer, beltevogner, stormpanservogner, stridsvogner og artilleri skal vises fram.

Søknad om bruk av Universitetsplassen og sentrumsgatene er sendt politiet, Oslo kommune og Universitetet. Foreløpig har Hærstaben fått ja fra Universitetet og nå venter de på kommunal saksbehandling.

- Usmakelig

Oslo RV kaller militærparaden usmakelig.

- Dette er vel en styrkedemonstrasjon nå som Norge er i krig, og fullstendig usmakelig, sier leder av Oslo RV, Chris Hartmann. Hun tviler på om byrådet vil fremme saken for behandling i bystyret. Hvis ikke det skjer, ønsker hun å fremme den selv.

Leder i Oslo SV, Hans Petter Aas, sier han er skeptisk til tanks på Karl Johan. Det er ingen tradisjon for dette i Norge. Å synliggjøre våpenmakten på den måten høres unødvendig ut, sier han til Aftenposten.

Ordfører i Oslo, Per Ditlev-Simonsen ønsker ikke å ta stilling til paraden nå.

(NTB)