Vil ha super- Opec

- Norge bør ta initativ til et Super-Opec. Da ville oljeprisen gå kraftig opp, verdens forbruk stabiliseres, og vi ville tjene penger, sier Norges fremste ekspert på oljeøkonomi, Øystein Noreng.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Han har liten tro på at Opec-landene vil makte å bli enige om et kutt i oljeproduksjonen som virkelig betyr noe for oljeprisen.

I dag åpner det viktigste Opec-møtet på mange år i Wien. Med et spark på skinnleggen til regjeringen og klimalobbyistene, gir BI-professor Øystein Noreng oppskriften på veien ut av de lave oljeprisene:

- Hvis regjeringen virkelig ville ha prisen opp, burde den inngått et samarbeid med Mexico, Russland, Storbritannia og de viktigste Opec-landene og si: «Nå skal vi ha prisen opp i 30 dollar per fat og bli enige om knallharde kvoter.»

Tør ikke

- Dette ville være effektivt. Da ville vi fått gevinsten selv, ikke USA, EU og Japan. I tillegg ville verdens oljeforbruk stabiliseres til fordel for miljøet, sier han.

- Men regjeringen er redd for å bli mindre populær i USA og EU. Vi hadde i mange år en kvinnelig statsminister som la svært stor vekt på å holde seg inne med de store, og det spørs vel om den nåværende regjering ville tore å ta et slikt skritt, sier Noreng.

Fyrtårn

- Regjeringen vil at verden skal skattlegge forbruk, ikke produksjon av olje. Den vil gjerne framstå som verdens fyrtårn på dette området. Derfor legges kjempestore avgifter på forbruk av olje og gass.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer