Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha svar om oljefondet

SVs stortingsgruppe ber Halvorsen redegjøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går kom det kritikk mot Norges Bank fra flere hold, etter at det ble kjent at oljefondet (Statens pensjonsfond - utland) ikke vil offentliggjøre hvem som arbeider med å forvalte verdiene i fondet, eller hvor mye de tjener.

I dag har SVs stortingsgruppe bedt finansminister Kristin Halvorsen om en redegjørelse i saken, opplyser statssekretær i finansdepartementet Roger Schjerva (SV) til Dagbladet.no.

Ifølge Schjerva har Halvorsen i sin tur bedt om en redegjørelse fra Norges Bank, som hun avventer før hun vil svare stortingsgruppa.

- En suksess

- Vi mener at det må være åpenhet om lønnssystemer. Men hvordan dette skal informeres om i detalj, vil vi komme tilbake til etter at vi har fått en redegjørelse fra Norges Bank, sier Schjerva.

Han understreker at forvaltningen av oljefondet så langt er en suksesshistorie, og at de har hatt høy avkastning sammenlignet med andre tilsvarende fond.

Han vil ikke presisere hva finansministeren mener med åpenhet, annet enn at praksis minimum må fylle de kravene som stilles til næringslivet.

Generelt er det strengere krav til åpenhet i offentlig forvaltning enn i næringslivet, blant annet formulert i offentlighetsloven. Men det finnes unntak, for eksempel når det gjelder informasjon fra børsnoterte selskaper som kan påvirke aksjekursen.

- To hensyn

Direktør Knut Kjær i Oljefondet sa til Dagbladet.no i går at det er to grunner til at Norges Bank ikke vil offentliggjøre hvem som er ansatt, eller hvor mye de tjener. Det ene er hensynet til de ansatte, det andre konkurransesituasjonen i arbeidsmarkedet

- Norges Banks Kapitalforvaltning konkurrerer om de mest talentfulle medarbeidere på det internasjonale arbeidsmarkedet. En liste over hvem som jobber hos oss og hva de tjener kan være svært uheldig i konkurransesituasjonen, skrev han på epost til Dagbladet.no.

SPØR- OG MÅ SVARE: Finansministern Kristin Halvorsen har bedt Norges Bank redegjøre for hemmelighold i Oljefondets administrasjon.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling