<strong>VIL HA SVAR:</strong> Morten Høglund (Frp) skal spørre UD hva som ligger bak en uttalelse fra Tarjei Skirbekk, familiekontakt i Martine-saken. Foto: Aleksander Nordahl/Dagbladet
VIL HA SVAR: Morten Høglund (Frp) skal spørre UD hva som ligger bak en uttalelse fra Tarjei Skirbekk, familiekontakt i Martine-saken. Foto: Aleksander Nordahl/Dagbladet Vis mer

Vil ha svar om omdiskutert UD-melding

Martine Vik Magnussens far ble opprørt etter en mobilsvarbeskjed fra familiens kontakt hos UD. Nå vil Frp ha svar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet skrev på lørdag om en ordveksling mellom Odd-Petter Magnussen og Magnussen-familiens kontakt hos Utenriksdepartementet, Tarjei Skirbekk.

25. august, etter at Magnussen hadde purret på UD om Martine-saken, la Skirbekk igjen en melding på Magnussens mobilsvar:

«(...) Du som selv har mistet noen burde bedre enn de fleste vite hva slags smule krevende situasjon vi har hatt her etter hendelsene tidligere i sommer. Jeg synes du viser svært lite fingerspitzgefühl (...)», sa Skirbekk blant annet.

Han fulgte opp på telefon:

«(...) Jeg skulle kanskje ikke si dette, men vil du skal være klar over èn ting: i departmentet er det to holdninger - en som går på at vi skal arbeide med saker som angår levende mennesker, og en som vil at vi skal arbeide med døde mennesker. (...)»

Vil ha svar Nå vil Frp's utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund, som også sitter i Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, be om en formell avklaring fra UD om hva dette utsagnet betyr.

- Jeg vil be om en formell avklaring om hva det betyr at det er to holdninger, som gjelder jobbing med saker som angår levende og døde mennesker, sier Høglund til Dagbladet.

<strong>FAMILIEKONTAKT:</strong> Tidligere politisk rådgiver hos UD Tarjei Skirbekk. Foto: Lise Åserud / Scanpix .
FAMILIEKONTAKT: Tidligere politisk rådgiver hos UD Tarjei Skirbekk. Foto: Lise Åserud / Scanpix . Vis mer

Han vil sende et brev til UD og høre om dette er rådende holdninger også i andre saker.

Morten Høglund sier han forstår at det var en stresset situasjon for Skirbekk, som jobbet på Arbeiderpartiets partikontor samtidig som han fortsatt var UD-kontakt for familien Magnussen. Han støtter UDs initiativ etter innspill fra Martine-stiftelsen og de pårørende, om at Jemens naboland på at siktede Farouk Abdulhak skal pågripes og utleveres om han besøker landene.

Krever oppfølging Høglund forutsetter at jakten på Farouk Abdulhak også framover står høyt på UDs prioriteringsliste.

- Jeg har selv tatt opp Martine-saken i spørretimen tidligere, da det så ut som UD ikke tok i saken. Vi kan ikke være fornøyd før gjerningsmannen er stilt for retten, sier Høglund.

Han framhever de pårørendes engasjement i saken.

- Denne saken fortjener full oppfølging. Mye av initiativet her hele veien, og den oppmerksomheten og oppfølgingen som denne saken har fått, har jo kommet fordi familien har reagert, sier Morten Høglund.

Hektisk Tarjei Skirbekk sa i Dagbladet på lørdag at mobilsvarbeskjeden ble lagt igjen i en svært hektisk periode.

- Jeg jobbet ikke i UD i denne perioden og opererte bare som en referanseperson fordi jeg kjente saken godt og hadde møtt Magnussen jevnlig over lang tid, sa Skirbekk og la til:

Martine-saken:

• Martine Vik Magnussen (23) studerte ved Regent's College i London.

• Asker-jenta ble funnet død 16. mars 2008 i kjelleren til leilighetskomplekset til medstudenten Farouk Abdhulak.

• Abdulhak forlot Storbritannia dagen etter. Han er siktet for drap og voldtekt.

• Jemen vil ikke utlevere Farouk.

• Dagbladet har dokumentert UDs håndtering av Martine-saken.

- Mobilbeskjeden ble lagt igjen i en hektisk periode, fortsatt emosjonelt preget av 22.7, da jeg jobbet på Youngstorget for Arbeiderpartiet.

Arild Stokkan Grande (Ap) sa til Dagbladet tidligere denne uka at han fryktet Norge ble et «straffeparadis» om UD ikke vil jobbe for nye regler for å håndtere drapssaker som involverer flere land.

Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer