Vil ha Sveriges utenriksminister i vitneboksen

Forsvareren til den folkemordtiltalte bosniske serberen Radovan Karadzic ønsker å få Carl Bildt i vitneboksen.

FOLKEMORDTILTALT: Radovan Karadzic står tilltat for folkemord i krigsforbryterdomstolen, hans forsvarer vil ha Carl Bildt som vitne i rettsaken.  EPA/JERRY LAMPEN/POOL
FOLKEMORDTILTALT: Radovan Karadzic står tilltat for folkemord i krigsforbryterdomstolen, hans forsvarer vil ha Carl Bildt som vitne i rettsaken. EPA/JERRY LAMPEN/POOL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Forsvareren til den folkemordtiltalte bosniske serberen Radovan Karadzic ønsker å få Sveriges utenriksminister Carl Bildt i vitneboksen i Haag.

Samtidig forsøker aktoratet i saken å få tidligere EU-megler Lord Owen til å vitne, noe Owen har motsatt seg.

Karadzics forsvarer Peter Robinson var tirsdag i Stockholm for å snakke med Bildt, men måtte reise med uforrettet sak.

- Han foreslo et møte i Brussel 22. juli, forklarte Robinson, som mener Bildt kan ha noe å si om en angivelig hemmelig avtale mellom Karadzic og den tidligere amerikanske megleren Richard Holbrooke.

Bildt har tidligere sagt at det ikke ble inngått noen slik avtale som skulle garantere at Karadzic ikke ble stilt for retten ved FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY). Også Holbrooke avviser at det fantes noen avtale.

- Enda en løgn fra Europas verste mann, har Holbrooke sagt.

En av domstolene ved ICTY avviste nylig Karadzics innvending mot at saken settes i gang. Karadzic hadde ikke sannsynliggjort at Holbrooke skulle hatt myndighet fra FN til å inngå en slik avtale, konkluderte dommerne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.