Vil ha sykmeldte ut av sengen

Mange bør heller stå opp og gå på jobb, mener seniorforsker.

STÅ OPP: Å holde senga gjør bare vondt verre for muskel- og skjelettplagete, mener professor Holger Ursin. 
Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / SCANPIX
STÅ OPP: Å holde senga gjør bare vondt verre for muskel- og skjelettplagete, mener professor Holger Ursin. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Professor Holger Ursin mener at leger for ofte sykmelder folk med muskel- og skjelettplager. De bør heller stå opp og gå på jobb.

Før gikk folk hjem og la seg når ryggen verket. I dag går de på jobb. Fagfolk er for lengst enige om at aktivitet og arbeid er den beste behandling for smerter i korsryggen.

Holger Ursin, professor emeritus og seniorforsker ved Unifob helse, kaller dette ryggrevolusjonen. Nå spår han enda et paradigmeskifte: Muskel- og skjelettrevolusjonen.

- I fremtiden kommer pasienter med muskel- og skjelettplager til å få samme beskjed som ryggpasientene: Det er farlig å legge seg syk. Kom deg opp av sengen og gå på jobb. Det er fryktelig brutalt, men sannsynligvis en god behandling, sier Ursin til Bergens Tidende.

Muskel- og skjelettplager er den vanligste grunnen til at nordmenn blir sykmeldt og uføretrygdet. Også i fjerde kvartal i 2008 lå diagnosegruppen øverst på Nav-statistikken med 36 prosent av det totale sykefraværet.

Nå skal forskere i Bergen finne ut når og hvorfor fastleger sykmelder folk med subjektive helseplager.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer