Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha taxfree på toget

Sylvia Brustad (Ap) er tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fire år var brustadbua navnet på de bittesmå butikkene som etter minister Sylvia Brustads forslag fikk lov til å ha åpne om natta. Så gikk det fire år med taushet før Brustad sommeren 2002 sto fram i VG og fortalte at hun egentlig angret hele bua. Da var det også kommet en borgerlig regjering, og minister Laila Dåvøy hadde opphevet forslaget.

Nå er hun tilbake med et overraskende forslag. Hun vil ha taxfree-salg på toget, skriver Glåmdalen.Forslaget har hun laget sammen med tre andre Ap-politikere på Stortinget.

- Det er flere grunner til det. Vi mener det bør være likestilling mellom fly, båt og jernbanetrafikk på internasjonale strekninger, sier Brustad, til Dagbladet.no.

I tillegg mener hun at det vil kunne styrke økonomien til toget på de internasjonale strekningene, slik at det kan sikre at jernbaneforbindelsen mellom Oslo til Stockholm og København blir opprettholdt.

- Ja, både for å gi inntekter for å kunne bevare togstrekningene og for å likestille tog og båt, sier Brustad.

Frykter ikke tog-fylla

I dag må du innom internasjonalt farvann enten med fly eller båt for å kunne ta med deg avgiftsfri alkohol og tobakk. Det holder ikke å kjøre bil eller tog over grensa. Reglene er slik internasjonalt også.

- Ja dette må jo utredes, men man trenger ikke bruke veldig lang tid på det, sier Brustad.

Hun forteller at hun har fått veldig mange positive tilbakemeldinger etter at hun kom med forslaget.

Brustad frykter heller ikke flatfyll på toget, dersom det blir billig sprit, vin og øl tilgjengelig.

- Nei de aller fleste mennesker oppfører seg ordentlig. Jeg regner med at det går bra. Det går stort sett bra på båt og fly også, selv om det finnes noen unntak, sier Brustad.

- Har du snakket med NSB om dette?

- Nei, jeg har ikke snakket med NSB om dette, sier Brustad. Hun la inn forslaget i Stortinget i går og håper hun kan få flertall for å utrede spørsmålet.

NSB opplyser selv at de omsetter for 8 milliarder kroner i året og at de har 9000 ansatte.

FORESLÅR TAXFREE-TOG: Arbeiderparti-politiker Syvlia Brustad.
<B>LEGGES NED: Toget fra Oslo til Stockholm forsvinner fra nyttår.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media