Vil ha Thomas som vitne

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Aleksandr Nikitins forsvarer krever at Bellonas atomekspert Thomas Nilsen kalles inn som vitne. I så fall blir det første gang en norsk borger vitner i en russisk spionsak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Får Nikitin-forsvarer Jurij Schmidt det som han vil, blir den pågående rettssaken mot Aleksandr Nikitin i St. Petersburg mer og mer et norsk anliggende.

Thomas Nilsen i Bellona skrev den mye omtalte Nordflåte-rapporten sammen med Nikitin.

Schmidt vil kreve at Nilsen kalles inn som vitne da han er den personen som foruten Nikitin vet mest om saken.

Hovedrolle

Blir Nilsen innkalt som vitne vil det skje 2. eller 3. desember, og bak lukkede dører. Det er klart etter at dommer Sergej Golets i går besluttet å la de neste sju forhandlingsdagene i spionsaken mot Nikitin gå for lukkede dører.

Som eventuelt vitne vil Nilsen bli bedt om å redegjøre for hva intensjonen var med rapporten om den radioaktive forurensningen fra flåten og i området for øvrig, og dernest hvordan rapporten ble laget.

Øker sjansene

- Det er en gåte at ikke FSB har kalt inn Nilsen. Men kanskje det ikke er i deres interesse. I så fall kaller jeg ham inn. Bellona er ingen spionorganisasjon, slik FSB hevder, sier forsvarer Jurij Schmidt til Dagbladet.

Han tror at Nikitins sjanser bedres dersom saken blir et norsk anliggende, også i retten.

Ingen fra Bellona, foruten Nikitin selv, fikk anledning til å forklare seg for byretten i St. Petersburg da saken var oppe i oktober i fjor.

- Svakt av Norge

Bellona-leder Frederic Hauge ønsker Schmidts krav velkommen:

- Saken blir mer og mer et norsk anliggende. Når Thomas Nilsen nå trolig skal vitne om sakens kjernepunkter, og dette kan bli avgjørende for saksutfallet, er det desto mer forstemmende at Norge ikke er representert med observatører fra Stortinget eller regjeringen. Presidentskapet har ikke engang giddet å svare på vårt brev der vi ba om at det burde sendes en representant. Nå må det være åpenbart for alle at Norge må bli representert her nede på høyt nivå. Vår unnfallenhet i denne saken er blitt lagt merke til, sier Hauge til Dagbladet.

Etter gårsdagens korte rettsmøte ga Aleksandr Nikitin denne korte kommentaren:

- Jeg har en god følelse nå.

HOVEDROLLE: Forsvaret vil kalle inn atomekspert Thomas Nilsen som vitne i Nikitin-saken.