Vil ha ti års fengsel for krigsforbrytertiltalt

Anklaget for tortur og voldtekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktor krever ti års fengsel for den tiltalte i krigsforbrytersaken i Oslo tingrett.

I tillegg la aktor, statsadvokat Pål K. Lønseth, mandag ned påstand om oppreisning på 300.000 kroner til hver av de fornærmede i saken.

For to kvinner ble det i tillegg til oppreisningsbeløpet på 300.000 kroner lagt ned påstand om erstatning.

Den ene av disse kvinnene, som ifølge tiltalen ble utsatt for tortur i fangeleiren Dretelj i Bosnia i 1992, er erstatningskravet på over 2 millioner kroner.

For den andre kvinnen som skal ha blitt voldtatt av tiltalte i saken, er erstatningskravet på vel 320.000 kroner.

• Les mer om krigsforbrytersaken her.

Offiser i HOS


I sin prosedyre sa aktor Lønseth at den tiltalte 42 år gamle norsk-bosnieren Mirsad Repak var del av et større apparat som internerte sivile serbere i forbindelse med krigen i Bosnia-Hercegovina i 1992.

Tiltalte var offiser med løytnants grad i den kroatiske hærstyrken HOS og han hadde daglig kontakt med lederen av HOS, Blaz Kraljevic.

At tiltalte var offiser i HOS, er blitt slått fast gjennom flere vitneforklaringer i rettssaken, også av vitner som er blitt innkalt av hans forsvarere, påpekte Lønseth.

- Repak er nærmest alene om å forklare at han var menig soldat i HOS, sa aktor i sin prosedyre.


Voldtekt og tortur


Tiltalte hadde ikke noe direkte engasjement i fangeleiren Dretelj, men han kjente forholdene i leiren der det var kriminelle fangevoktere, og der fanger ble mishandlet og torturert, påpekte Lønseth.

Repak er tiltalt for tortur i forbindelse med avhør av ei i dag 52 år gammel kvinne i Dretelj. Han er også tiltalt for voldtekt av ei i dag 69 år gammel kvinne som han pågrep i slutten av juni 1992.

På dette punktet var tiltalen opprinnelig forankret i de nye norske straffelovsbestemmelsene fra 2005 om krigsforbrytelser. Siden denne bestemmelsen ikke er i samsvar med Folkeretten i 1992, må tiltalte pådømmes etter vanlig norsk strafferett, påpekte Lønseth.


FANGELEIREN: Flere av fangene ble sendt til den beryktede fangeleiren Dretelj i Bosnia-Herzegovina. Foto: KRIPOS
FANGELEIREN: Flere av fangene ble sendt til den beryktede fangeleiren Dretelj i Bosnia-Herzegovina. Foto: KRIPOS Vis mer

Frafalt tiltalepunkt


Størstedelen av tiltalen mot Repak omhandler krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i forbindelse med flere tilfeller der sivile serbere ble pågrepet og sperret inne i fangeleiren Dretelj i 1992.

Opprinnelig omfattet denne delen av tiltalen 18 fornærmede personer, men aktoratet har frafalt tiltalen som gjelder en av disse fornærmede på grunn av bevisets stilling, kom det fram i Oslo tingrett mandag.

(NTB)

Vil ha ti års fengsel for krigsforbrytertiltalt
KREVER TI ÅR: Aktor, statsadvokat Pål K. Lønseth, mener tiltalte har begått overgrep mot flere serbere under krigen i Bosnia.