Nye tiltak fra regjeringen

Vil ha tilbake meteren

Fagmiljøet er glade for regjeringens nye tiltak, men mener det er for lite og seint.

OVERBELASTET: Landets intensivavdelinger er overbelastet på grunn av det høye smittetrykket. Her fra Ullevål. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OVERBELASTET: Landets intensivavdelinger er overbelastet på grunn av det høye smittetrykket. Her fra Ullevål. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Tirsdag innførte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og regjeringen det mange mener er etterlengtede regler og anbefalinger i forbindelse med den kraftig økende coronasmitten i samfunnet.

Reglene Støre presenterte, omhandler isolasjon og karantene dersom man er nærkontakt eller smittet med corona. Anbefalingene går blant annet på mer utstrakt munnbindbruk.

En nedstenging er ikke aktuell nå. Regjeringen erkjenner isteden at vi må leve med smitten i lang tid framover, og setter sin lit til vaksinering som hovedredskapet i kampen mot pandemien.

Artikkelen fortsetter under faktaboksen

- Lovlig seint

Helsevesenet og sykehus i landet har de siste ukene varslet sprengt kapasitet og ønsket seg strengere tiltak fra regjeringen.

Overlege ved intensinavdelingen på Akershus universitetssykehus (Ahus), Ole Kristian Fossum, uttalte tidligere i november at han var «svært skuffet», over at regjeringen ikke hadde innført nasjonale tiltak.

Han skriver tirsdag i en SMS til Dagbladet at han er veldig glad for nasjonale anbefalinger om munnbind og avstand.

Han uttrykker imidlertid at tiltakene skulle ha kommet før.

- Selv om det kom lovlig seint, er det fornuftig å begynne der, skriver han.

Dag Jacobsen, professor og avdelingsleder ved Medisinsk intensivavdeling på Ullevål universitetssykehus, mener Støres opptreden i Stortinget i dag var «verbalt bra».

- Jeg synes dette er en videreføring av forrige regjerings fine håndtering av coronapandemien. Så får vi se hva som er bak fine ord, sier Jacobsen til Dagbladet.

SLITNE LEGER: Dag Jacobsen, leder for Medisinsk intensivavdeling på Ullevål universitetssykehus, mener Støre kunne gått lenger i tiltakene, for å beskytte helsevesenet. Foto: Therese Doksheim Skaug / Dagbladet
SLITNE LEGER: Dag Jacobsen, leder for Medisinsk intensivavdeling på Ullevål universitetssykehus, mener Støre kunne gått lenger i tiltakene, for å beskytte helsevesenet. Foto: Therese Doksheim Skaug / Dagbladet Vis mer

Professor ved institutt for datateknologi og informatikk ved NTNU, Dag Svanæs, mener smittevernstiltak i lang tid har handlet mer om politikk, og gått bort fra å være helsefaglig begrunnet.

- Det er en motsetning til det Støre sa under valgkampen. Da sa han at han skulle gjøre som Solberg og følge helsefaglige råd, sier han til Dagbladet.

- Joker

Intensivavdelingsleder Jacobsen ved Ullevål mener Støre «kanskje tok litt lett på» én ting:

- Det er en joker her: omikron. Her kunne Støre gått lenger, ikke minst for å beskytte helsevesenet og sengeplasser. Av det jeg har hørt fra kolleger i inn- og utland, ville det være rart om ikke omikron er mer vaksineresistent. Vi må vente på endelige data, men har samtidig ikke råd til å sitte i ro og vente på slike data, sier han og fortsetter:

REDEGJORDE: Tirsdag formiddag redegjorde statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) for Stortinget om status for coronahåndteringen i Norge. Vis mer

- Det er lettere for statsministeren enn lederen for intensivavdelingen, for det er vi som får trøkket - vi er i knestående allerede. Legene i front er veldig slitne og jobber mye overtid - det er de som bærer mye av hovedbøra nå.

- Frykter du at intensiven skal knele?

- Vi tar tak på hele sykehuset, etablerer en ny sengepost for covid-19, kurser, lærer opp. Men det finnes ingen «quick fix», svarer Jacobsen.

Han legger til:

- Det hjelper ikke bare med gode planer. Vi har nok utstyr, men personellet er slitne.

Etterlyser påbud

Støre kunngjorde ingen ny nedstenging i Stortinget. Isteden kom han med et knippe nye nasjonale tiltak som går på isolasjon, karantene og testing, samt nye anbefalinger om munnbindbruk, f.eks. i møte med helsevesenet og i kollektivtrafikken.

- Ville det vært best for helsevesenet med en nedstenging?

- Folk er ikke gode på å følge anbefalinger; på en buss er det kanskje tre med munnbind. Jeg ville sagt at det burde vært innført påbud med munnbind i butikker og på offentlig transport inntil vi vet mer om omikron-varianten - og krav om coronasertifikat. Så å si «alle» på sykehuset stiller seg bak det, svarer professoren og intensivlederen.

Han legger til:

- Meter'n bør tilbake.

Redd det er for seint

Informatikkprofessor Svanæs har lenge etterspurt tiltakene Støre la fram på Stortinget tirsdag. Han er redd det nå er for seint med moderate tiltak.

- I forhold til smittesituasjonen har jeg lenge ment at vi bør innføre de tiltakene vi har nå, men de burde ha kommet mye tidligere. Moderate tiltak var passende for å få et jevnt nivå tidligere i høst da vi så at smitten var stigende, sier han.

ETTERLYSER STRENGERE TILTAK: NTNU-professor Dag Svanæs frykter tiltakene kommer for seint. Foto: NTNU
ETTERLYSER STRENGERE TILTAK: NTNU-professor Dag Svanæs frykter tiltakene kommer for seint. Foto: NTNU Vis mer

- Dersom man ønsker å få R-tallet under 1 og få tilbake kontrollen, må man ha strengere tiltak, legger han til.

Svanæs sier vi nå har havnet i en smittegjeld hvor vi har latt smitten øke og dermed trenger strengere tiltak for å få smitten ned.

- Koronakommisjonen konkluderte at hvis en pandemi ser ut til å komme ut av kontroll, bør den stoppes tidlig heller enn seint. Det er ingenting å tjene på å vente. Regjeringen har i høst ikke fulgt Koronakommisjonens anbefaling, men gjort det motsatte og latt smitten øke. Smittegjelden vi har opparbeidet oss i høst, må vi nå betale tilbake i form av strengere tiltak for å få smitten ned, sier han.

Professoren legger til at han er bekymret for at et høyt smittetrykk vil gå ut over kapasiteten til å oppdage den nye virusvarianten omikron.

- Hadde vi hatt et lavere smittenivå, kunne vi fanget opp flere av de smittede og oppdaget omikron tidligere. Nå er det stor sannsynlighet for at vi ikke oppdager omikron-smitte før det er utbredt, sier Svanæs.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer