Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha tilsyn for politiarrester

Natt til søndag døde Kristian Lensebakken (19) i politiarresten på Hamar. Sivilombudsmann Arne Fliflet har i over fem år kjempet for en uavhengig tilsynsordning for landets politiarrester, uten å bli hørt i Justisdepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste sju åra har minst sju mennesker dødd i arresten i Norge. I over fem år har sivilombudsmannen kjempet for å forhindre disse tragiske dødsfallene.

En av kampsakene har vært å opprette en uavhengig tilsynsordning for landets politiarrester. Allerede i 1997 rettet han søkelyset mot denne problemstillingen i sin årsmelding til Stortinget.

I en rekke brev har han gjentatt kravet til departementet uten å bli hørt.

Krever handling

- Det som skjedde på Hamar, berettiger min uro. Jeg ser svært alvorlig på saken. Dødsfallet kunne kanskje vært unngått. Departementet burde ha gjort noe med dagens systemsvikt. Nå må noe skje, sier Fliflet.

Han er oppgitt over saksbehandlingstida i Justisdepartementet og har ved en rekke brev gjentatt den mangelfulle kontrollordningen ved landets politiarrester. Allerede i 1997, etter at en 28-åring døde i arresten på Hamar, sendte han brev til departementet. 10. januar i år purret han på en løsning.

Skal orienteres

Svaret var: «Sivilombudsmannen vil bli orientert så snart departementet har fått tilbakemelding fra Politidirektoratet og departementet har tatt stilling til valg av løsning.» Etter over fem år med byråkratisk utredning har ikke Justisdepartementet noe bedre svar å komme med.

- Tilsynsordning med politiarrestene vil bli sett i sammenheng med spørsmålet om opprettelsen av en fast politikommisjon. Det holder politidirektoratet på med å utrede, sier underdirektør Magne Svor i Justisdepartementet.

Han kan ikke gi noe svar på hvorfor det har tatt så lang tid å utrede saken, men henviser videre til ekspedisjonssjefen, som ikke var tilgjengelig på telefon i går.

Hele Norges coronakart