Mutert coronavirus:

Vil ha tiltak for å begrense handleturer

Risikonivå fire og nødvendige tiltak for å redusere mobilitet med tanke på for eksempel handleturer over kommunegrensene, er Helsedirektoratets anbefalinger for kommunene som i kveld skal få nye tiltak.

FLERE KAN BLI RAMMET: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier flere kommuner kan rammes av de strenge tiltakene, dersom smittesituasjonen endrer seg. Foto: Berit Roald / NTB
FLERE KAN BLI RAMMET: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier flere kommuner kan rammes av de strenge tiltakene, dersom smittesituasjonen endrer seg. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 72 200 +499
mutantsmittet1 120
døde 623
påvist smittet 115 000 000+307.2K
døde 2 550 000 +10.3K
Se mer

Lørdag stengte ti kommuner i hovedstadsregionen ned med de strengeste tiltakene siden 12. mars i fjor.

I denne regionen ligger tiltakene nå på risikonivå 5, og enkelte av tiltakene er mer inngripende enn under forrige lockdown, som stengte butikker og vinmonopol.

Det fikk flere personer i de stengte kommunene til å valfarte over kommunegrensene for å handle lørdag.

Kommuner i randsonen av lockdown-området ytret derfor raskt et ønske om at nasjonale myndigheter skulle gripe inn og komme med tiltak også for dem.

- De anbefalte tiltakene for kommunene rundt de ti som stengte ned i går, baserer seg på risikonivå 4 med noen endringer og tilpasninger, bekrefter assisterende helsedirektør Espen Nakstad i Helsedirektoratet til Dagbladet.

Vil redusere mobiliteten

Flere av kommunene rundt Oslo-området har allerede lokale tiltak tilsvarende nivå 4, men Helsedirektoratet har i tillegg anbefalt tiltak de mener er nødvendige for å redusere mobiliteten mellom kommunene.

- For eksempel med tanke på handleturer over kommunegrensene, sier Nakstad.

Han kan ikke svare på om dette betyr at for eksempel vinmonopolene og butikker vil stenges også her.

ADVARER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad advarer mot å dra til andre kommuner for å benytte seg av tjenester som er stengt i deres egen hjemkommune. Det er det ikke alle som har fått med seg. Video: Lofstad og Karlsen / Dagbladet TV Vis mer

Flere av kommunene rundt Oslo, blant annet Asker, Bærum, Drammen og Lillestrøm, har etterlyst tiltak fra nasjonalt hold. Hvor mange kommuner som omfattes av de nye tiltakene er imidlertid ikke kjent.

Regjeringen vil ta stilling til forslaget Helsedirektoratet har oversendt og vil informere om hva som blir gjeldende på en pressekonferanse klokka 21 søndag kveld, sier Nakstad.

- Det kan også være at flere kommuner etter hvert vil bli inkludert, basert på den lokale smittesituasjonen og kommunenes egne risikovurderinger og ønsker, sier Nakstad.

17 tilfeller

I Nordre Follo, der det er bekreftet et utbrudd av den britiske mutasjonen, er det så langt påvist 17 tilfeller av mutanten. Det bekreftet kommunen på en pressekonferanse søndag ettermiddag.

Blant de nye tilfellene er blant annet en barnehage rammet. Siden utbruddet ble kjent fredag, har myndighetene imidlertid vært tydelige på at de ikke har oversikt over mulig spredning over kommunegrensene, og flere kommuner kan dermed være rammet.

FORBUD: I kjølvannet av det muterte virus-utbruddet i Nordre Follo, har regjeringen i Sverige besluttet å innføre et innreiseforbud fra Norge. Vis mer

- Vi må nok være forberedt på at det kan dukke opp tilfeller av mutert virus de neste dagene i andre kommuner som ikke er omfattet av nedstengningen rundt Nordre Follo. Derfor vil det trolig bli behov for justeringer underveis, forteller Nakstad.

FHI brukte 13 dager på å analysere positive coronatester fra Nordre Follo for det britiske viruset, noe som kan ha gjort at viruset allerede har spredt seg ytterligere. Søndag varslet FHI at de skalerer opp kapasiteten for virusanalyser kraftig.

I løpet av søndag kveld og mandag skal det også analyseres en rekke prøver fra utbruddet i Follo, der 74 personer nå kobles til samme utbrudd og har fått positive coronatester. Dette betyr imidlertid ikke at alle nødvendigvis er smittet med den britiske varianten, og kommunen vil få bedre oversikt etter hvert som FHIs analyser er klare, sier kommuneoverlegen.

Status vaksinasjon Full oversikt

334 863 (6.2%)i Norge har fått dose nr 1
162 511 (3.03%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer