Vil ha tiltak mot uvaksinerte

Erfaringer fra intensivavdelingene viser at regjeringen må innføre målrettede tiltak for de uvaksinerte, mener Helse Bergen-direktør Eivind Hansen.

ETTERLYSER CORONAPASS: Administrerende direktør Eivind Hansen i Helse Bergen. Foto: Katrine Sunde
ETTERLYSER CORONAPASS: Administrerende direktør Eivind Hansen i Helse Bergen. Foto: Katrine Sunde Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

- Erfaringene fra den perioden vi har bak oss er at majoriteten av dem som ligger på intensivavdelingen og med respirator er uvaksinerte. De øvrige er immunsvekket, slik at vaksinen ikke har så stor effekt på dem. Det er svært mange uvaksinerte på avdelingene, sammenliknet med hvor mange som er uvaksinert i samfunnet og det betyr at vaksinen fungerer.

Det sier Helse Bergen-direktør Eivind Hansen til Dagbladet.

Nye tall fra Helse Vest viser at de ikke har hatt noen friske, fullvaksinerte pasienter med behov for respiratorbehandling mot covid-19 på sine intensivavdelinger i november og desember 2021.

SJOKKSVAR: På Tiktok viser videoer hvordan Fanta Exotic kan «manipulere» hurtigtesten. Det måtte vi sjekke ut! Video: Dagbladet TV Vis mer

Hansen mener dette viser at regjeringen må innføre målrettede tiltak for uvaksinerte.

- Jeg er for innføring av coronapass. Det kan beskytte de uvaksinerte fra å bli smittet, fordi de ikke får tilgang til arenaer der de kan bli smittet. Det reduserer risikoen for alvorlig sykdom. Dermed kan de ikke få et alvorlig sykdomsforløp, bli innlagt på sykehus og belaste helsevesenet, sier han.

Det kan i tillegg være med på å åpne samfunnet.

- Det er viktig for barn og unge, de med psykiske lidelser, personer som bor alene, er isolerte og positivt for arbeidsliv, sier han og legger til:

- Det kan også øke motivasjonen for å ta vaksinen.

- Effekten beskjeden

Dersom det viser seg at vaksinen minsker risikoen for at man blir smitteførende også med omikronvarianten, kan det snart bli aktuelt å innføre coronapass.

Regjeringen har bedt fagetatene vurdere differensierte smitteverntiltak som en del av grunnlaget når tiltak skal revurderes, innen 14. januar.

Helsedirektør Bjørn Guldvog sa forrige uke til Dagbladet at Helsedirektoratet ser på om coronapass kan være med på å dempe smittespredningen.

Effekten ser ut til å være «beskjeden», sa Guldvog, fordi vaksinerte også smittes.

Han presiserte likevel at coronapass kan bidra til at noen færre blir alvorlig syke.

- Det vil i så fall være fordi uvaksinerte da ikke kan delta på samme måte på de arenaene hvor det er mange til stede innendørs, sa Guldvog og la til at dette både er et politisk og helsefaglig spørsmål.

FØLGER MED: Omikron-undergruppen BA2 har økt voldsomt i blant annet Danmark, sier seksjonsleder for influensa og annen luftsmitte ved FHI, Karoline Bragstad. Nå følger de godt med på varianten, for å finne ut om den er mer smittsom enn Omikron ellers. Vis mer

- Vaksinasjon vil begrense smittespredning

FHI-direktør Camilla Stoltenberg uttalte før jul i NRK Dagsrevyen at FHI mener det bør vurderes å bruke coronapass slik at man ikke kan teste seg inn.

- Altså at man ikke får et grønt pass hvis man tester seg inn. Grunnen til det er at uvaksinerte selv har så høy sannsynlighet for å bli smittet og syke slik situasjonen er i dag, sa Stoltenberg.

FHI vil ikke uttale seg om sin nåværende vurdering.

Fra et immunologisk perspektiv gir dette god mening. Det mener immunolog og UiO-professor Anne Spurkland.

- Dette var enklere før omikron kom inn i bildet, ettersom også vaksinerte nå i større grad blir smittet, sier hun.

- Det er fortsatt betydelig gevinst i å være vaksinert. Vi vet at det reduserer risikoen for å bli smittet og for å bli syk. Selv om flere vaksinerte nå blir smittet, har de kortere sykdomsforløp og mildere symptomer. Dermed er sjansen for å smitte videre også redusert. Ganger du opp de to faktorene, ender du opp med at vaksinasjon vil begrense smittespredning.

Spurkland får støtte fra FHI-overlege Preben Aavitsland, som mener at forutsetningen for å innføre coronapass er til stede.

- Kan vaksinen minske risikoen for å bli smitteførende med omikronvarianten?

- Vaksinasjon minsker risikoen for å bli smittet og eventuelt smitte videre. Det ser ut til at beskyttelsen faller mot null i løpet av tre til fire måneder etter dose to. Vi regner med at det samme kan skje etter tredje dose, sier han, og legger til:

- Vaksinasjon beskytter likevel veldig godt mot alvorlig sykdom.

ARRESTERT: Læreren ble arrestert etter hun satte det som angivelig var en covid-vaksine. Video: @PeiSzeCheng4NY. Reporter: Ivan Larsson . Vis mer

- Ikke så inngripende

Jusprofessor Hans Petter Graver har tidligere uttalt seg kritisk om innføring av coronapass til innenlands bruk - da spesielt til å bruke et slikt pass for å stenge ned samfunnet.

- Det er ikke så inngripende om man bruker vaksinepass til å gjenåpne samfunnet og bare i sammenheng med større arrangementer, slik den gjeldende loven legger opp til, sier Graver.

- Det blir noe helt annet om man innfører vaksinepass som betingelse for å handle i butikker, trene, gå på teater og kino, gå på restaurant og liknende. Det hører til menneskeverdet å få delta i samfunnets sosiale, kulturelle, religiøse og politiske fellesskap.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer