Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha to års verneplikt

Dobbelt så mange skal rekrutteres. Hva synes du?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Generalmajor Robert Mood vil innføre to års førstegangstjeneste for rekrutter, melder Dagsavisen.

Mood er Hærens generalinspektør, og har tidligere vært offiser i de norske FN-styrkene i Libanon, og var sjef for Telemarkbataljonen som deltok i Kosovo i 1999-2000.

Dobbelt så mange soldater

Nå vil han kalle inn dobbelt så mange soldater til tjeneste, og rekruttene skal kalles inn to ganger årlig - gjerne om sommeren - slik at de får mulighet til å ordne tid fra skole og arbeid.

- Da får vi i utgangspunktet tilgang på enda flere rekrutter, gi dem en smak på soldatlivet slik at de ønsker å fortsette, sier Mood til avisa.

I tillegg foreslår Mood at rekruttene skal lønnes bedre, iallfall i andre halvdel av førstegangstjenesten.

Flere vervede i framtida

Bakgrunnen er målsettingen om at flest mulig soldater skal være klare til innsats på kort varsel. Og framtidas forsvar vil ha en langt større andel vervede soldater, slik at Forsvaret slipper å lære opp nye rekrutter hvert år.

FLERE VERVEDE: Robert Mood ønsker seg flere vervede til et mer profesjonelt forsvar. Her redder Telemark bataljon ut "skadde" markører under Øvelse MeS i februar i år. Arkivfoto: Scanpix
FLERE VERVEDE: Robert Mood ønsker seg flere vervede til et mer profesjonelt forsvar. Her redder Telemark bataljon ut "skadde" markører under Øvelse MeS i februar i år. Arkivfoto: Scanpix Vis mer

- I tillegg vil vi kunne ha avdelinger som kan rykke ut til andre situasjoner, avhengig av hva som skjer i verden, sier Mood.

Men det er ikke alle avdelinger som vil omfattes av denne ordningen. To års førstegangstjeneste vil være viktigst for avdelinger som er innsatsorientert, der mer erfaring er påkrevd.

For å få tilgang på rekruttene som heller vil gå skole, foreslår Mood at de vernepliktige får studiepoeng for tida de tilbringer i Kongens klær.

Ville du gått to års førstegangstjeneste, dersom lønna var bedre?

VIL HA TO ÅRS VERNEPLIKT: Generalmajor og generalinspektør for Hæren, Robert Mood.
Hele Norges coronakart